Guvernele de la Atena și Skopje au semnat acordul pentru redenumirea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în Macedonia de Nord, în pofida protestelor din ambele țări.

Miniștrii de externe de la Atena și Skopje, Nikos Kotzias și Nikola Dimitrov, au semnat duminică, în localitatea de frontieră Prespes, în Grecia, acordul ce prevede schimbarea numelui actualei Foste Republici Iugoslave a Macedoniei în Macedonia de Nord, informează Agerpres.

Intrarea în vigoare a acestui acord, în principiu în termen de șase luni, ar urma să ridice blocada grecească pentru aderarea micului stat balcanic la UE și NATO.

De partea macedoneană, acordul trebuie ratificat de Parlament, aprobat prin referendum și activat printr-o revizuire constituțională. Acesta va fi apoi supus ratificării de către Parlamentul grec. 

Pentru a pune capăt acestei dispute care a început în urmă cu 27 de ani, dar ale cărei rădăcini datează de secole, prim-miniștrii celor două state - Alexis Tsipras (Grecia) și Zoran Zaev (Macedonia de Nord) - au anunțat săptămâna trecută un acord asupra redenumirii micului stat balcanic.

Din 1991, Grecia s-a opus ca această țară vecină de la nordul său să se numească Macedonia, deoarece ea are propria provincie nordică cu același nume, care a fost leagănul imperiului lui Alexandru cel Mare, un motiv de mândrie pentru grecii de astăzi.

Cei doi premieri au fost aspru criticați în țările lor. Alexis Tsipras a fost acuzat de trădare de partizanii greci ai liniei dure și, sâmbătă, a supraviețuit unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului său menită să blocheze acordul cu Skopie. În Macedonia, președintele Gjorge Ivanov intenționează să exercite un drept de veto pentru a bloca ceea ce opoziția naționalistă a numit „capitulare”.

Zoran Zaev, ales anul trecut, a făcut ca apropierea de Grecia să devină o prioritate pentru a asigura aderarea țării sale la Uniunea Europeană și la NATO, blocate de Atena de ani de zile.

Protestatari din ambele țări intenționează să organizeze mitinguri de protest duminică.