Viața de zi cu zi a Argentinei este zguduită de greva generală proclamată de principalele sindicate argentiniene, un blocaj general care a început miercuri împotriva politicii economice și sociale a guvernului președintelui Javier Milei.

Segmentul mare de populație care l-a susținut cu convingere pe "El loco" spune deja că regretă. De fapt blocajul sosește la doar 45 de zile după ce Milei a preluat mandatul la Casa Rosada, depășind recordul anterior care viza un protest sindical împotriva fostului președinte Fernando de la Rua (1999-2001) organizat după doar trei luni de la începutul mandatului guvernului său, potrivit Rai News.

Inspirația neoliberală a politicilor economice și sociale ale "președintelui drujbă", spun analiștii din diferite medii și nu doar peroniste, tinde să anuleze – și nu doar să reducă – drepturile muncitorilor, limitându-le până și posibilitatea de a face grevă. În centrul programului de guvernare al lui Milei se află Decretul de Necesitate și Urgență (DNU), care a intrat în vigoare la sfârșitul lunii decembrie, și Legea Omnibus cu peste 660 de articole, care începând de joi va fi examinată de Camera Deputaților. Ambele măsuri vizează reducerea semnificativă a prezenței statului în economie, flexibilitatea muncii, numeroasele privatizări și liberalizări ale mecanismelor financiare și comerciale.

Mobilizarea de 12 ore a fost promovată de Confederația Generală a Muncitorilor (CGT) și de alte organizații sindicale naționale, în timp ce Asociația Muncitorilor de Stat (ATE) - care se simte vizată în mod deosebit de proiectele guvernamentale neoliberale - a anunțat încetarea muncii timp de 24 de ore (începând cu miezul nopții de miercuri).

Alături de sindicate în fața clădirii Parlamentului din Buenos Aires au ieșit în stradă partidele de opoziție de stânga și diverse asociații sociale, culturale, studențești și pentru drepturile omului. 

sursa: RADOR RADIO ROMANIA