Un studiu privind grevele împotriva schimbărilor climatice demonstrează că acțiunea colectivă poate avea un efect direct asupra societății.

Astfel, potrivit unei noi cercetări, în urma grevelor climatice conduse de Greta Thunberg, aproape o treime dintre cetățenii elvețieni și-au schimbat obiceiurile zilnice, scrie euronews.com.

Luna trecută, mișcarea globală de tineret Friday for Future - care vede elevii școlilor intrând în grevă pentru a cere măsuri împotriva schimbărilor climatice - și-a sărbătorit a cincea aniversare.

Recent, un studiu al Institutului Federal de Tehnologie din Lausanne a examinat impactul mai larg al acestor greve asupra alegerilor persoanelor în privința mediului.

Aproximativ 30% dintre rezidenții elvețieni intervievați au declarat că în urma protestelor și-au schimbat obiceiurile de transport, cumpărare și reciclare.

Evoluția Friday for FutureGreta Thunberg și-a început ''greva pentru climă'' în vara anului 2018, renunțând la școală pentru a cere acțiuni politice împotriva crizei climatice. Anul următor, mișcarea a devenit una globală care implică aproximativ patru milioane de studenți din 150 de țări.

În iunie 2023, Greta a absolvit, punând capăt zilelor sale de protest școlar: cu toate acestea, moștenirea tinerei activiste continuă să trăiască, cu sute de greve programate în fiecare vineri în întreaga lume.

Impactul grevelor asupra cetățenilor elvețieniPentru a examina impactul mai larg al grevelor climatice, cercetătorii au efectuat un sondaj asupra locuitorilor din Elveția în urma protestelor din octombrie și noiembrie 2019.

Peste 1.200 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani, care nu au luat parte la greve, au răspuns întrebărilor referitoare la obiceiurile lor vizavi mediu înainte și după proteste.

Rezultatele, publicate săptămâna aceasta, arată că majoritatea participanților privesc favorabil atât Greta, cât și Friday for Future.

Iar pentru 30% dintre ei, acest lucru s-a tradus în acțiuni concrete.

''Descoperirile noastre demonstrează că oamenii au devenit mai conștienți de modul în care comportamentul lor afectează mediul înconjurător și că au loc schimbări semnificative la nivel individual'', spune Livia Fritz, cercetător și principalul autor al studiului.

Cum s-au schimbat obiceiurile elvețienilor după greve?Respondenții au spus că cele mai mari schimbări le-au făcut în trei domenii: transport, obiceiuri de cumpărături și reciclare.

Schimbările în obiceiurile de transport au inclus găsirea de alternative la deplasarea cu mașina la serviciu, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta, și evitarea zborului cu avionul prin alegerea destinațiilor de vacanță mai aproape de casă.

Participanții la sondaj au spus că încearcă să cumpere produse locale și organice, să consume mai multe mese vegetariene și că, în urma protestelor împotriva schimbărilor climatice, depun eforturi mai mari pentru a reduce deșeurile de plastic.

''Studiul nostru a constatat că prin intermediul acțiunii colective, acest tip de angajament civic poate avea un efect direct asupra societății, confirmând că o astfel de acțiune este justificată – spune Livia – în plus, am văzut și că schimbările la nivel individual pot duce la o mai mare schimbare a societății, cu condiția ca ele să fie susținute și de acțiune politică''.

sursa: RADOR