Germania și Franța vor să apeleze la experți pentru a veni cu propuneri de reformă a Alianței Nord-Atlantice. Criticile aspre din partea Franței i-au trezit pe aliați, consideră ambasadoarea SUA la NATO.

Peste două săptămâni, liderii celor 29 de state membre NATO se reunesc la Londra pentru a sărbători împlinirea a 70 de ani de la înființarea Alianței, în aprilie 1949. La reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor de externe ai NATO n-a fost însă o atmosferă de sărbătoare, oficialii fiind nevoiți să contracareze criticile aduse de președintele francez, care a declarat recent că Alianța e în ”moarte cerebrală”.  

Emmanuel Macron s-a plâns, într-un interviu acordat The Economist că SUA ”întorc foarte repede spatele Europei în ceea ce privește problemele strategice”. Nimeni nu ar fi crezut că așa ceva e posibil înainte de venirea la putere a lui Donald Trump, iar faptul că SUA s-au retras brusc din nordul Siriei și au permis Turciei să invadeze nordul Siriei cu ajutorul trupelor ruse e încă o dovadă a faptului că liderul de la Casa Albă nu mai ia Europa în serios, a mai susținut el.

"Ceea ce trăim în prezent este moartea cerebrală a NATO", a declarat președintele francez în interviul acordat publicației britanice. 

Această declarație a produs agitație printre membrii NATO. La fel și îndoielile exprimate de același Macron privind garanțiile oferite de Art. 5 din Tratatul Alianței, mulți diplomați cu experiență considerându-le un atac direct asupra nucleului NATO, notează Deutsche Welle.

Ambasadoarea americană la NATO, Kay Bailey-Hutchinson, a declarat pentru DW că președintele francez greșește atunci când spune că Alianța este ”în moarte cerebrală”, invocând necesitatea dialogului între aliați. 

Nici secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu e de acord cu Emmanuel Macron, precizând că, dimpotrivă, Alianța Nord-Atlantică e ”mai puternică și mai vie ca niciodată” .

Potrivit unui comunicat MAE, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, le-a transmis omologilor săi că Bucureștiul nu împărtășește opiniile conform cărora Alianța este în criză și a subliniat că procesul de adaptare a NATO trebuie să continue.

”Orice proces de reflecție pe tema viitorului Alianței trebuie, în viziunea României, să poată identifica eventualele probleme interne și provocările externe ale NATO, să faciliteze procesul de adaptare a Alianței și să înlăture orice percepții - care sunt oricum eronate - cum că Alianța ar fi în criză. Un astfel de proces ar putea conduce, în opinia ministrului român de externe, la modernizarea conceptului strategic al NATO”, se arată în comunicat. 

Pentru a ieși din impasul actual, ministrul german de externe, Heiko Maas, a propus crearea unui grup de lucru format din experți care să vină cu o serie de reforme. Participanții la  reuniunea de miercuri a miniștrilor de externe din statele membre NATO au fost receptivi la propunerea germană. ”E necesar să avem o coordonare politică mai puternică în cadrul NATO”, a spus Maas.

Grupul de lucru ar trebui să prezinte propunerile de reformă până la summitul NATO de la sfârșitul anului viitor.

Și ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a propus un grup de lucru pentru îmbunătățirea coordonării în cadrul Alianței.