Grupul paramilitar rus Wagner a anunțat luni că forțele sale se vor retrage din Bahmut începând cu 25 mai până cel târziu pe 1 iunie și vor ceda pozițiile lor armatei regulate ruse. Kievul nu confirmă pierderea orașului.

"La periferia de vest (a orașului Bahmut), liniile de apărare sunt în funcțiune. Prin urmare, grupul Wagner părăsește Artiomovsk (numele sovietic al Bahmut, n.r.) între 25 mai și 1 iunie", a declarat Evgheni Prigojin, șeful forțelor Wagner, într-o înregistrare audio postată de serviciul său de presă, relatează AFP.

Capturarea Bahmut a fost revendicată sâmbătă de Prigojin, care a dat atunci asigurări că va preda controlul asupra orașului trupelor regulate ruse pe 25 mai.

"Dacă nu sunt suficiente unități ale Ministerului Apărării (pentru a ocupa Bahmut), există aici mii de generali (pentru a o face), trebuie format un regiment de generali, să li se dea arme și totul va fi bine", a ironizat luni Prigojin, într-o nouă critică la adresa comandamentului militar rus, pe care îl vizează asiduu.

Kievul nu a confirmat pierderea orașului Bahmut. Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a afirmat că trupele sale nu mai controlează decât o parte "insignifiantă" din oraș, dar continuă să avanseze pe flancuri. 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a insistat la Hiroshima că orașul "nu este astăzi ocupat de Rusia". Potrivit lui Zelenski, "cel mai grav ar fi dacă ar exista o eroare tactică în Bahmut și oamenii noștri ar fi înconjurați".

Zelenski a mai afirmat că "nu a mai rămas nimic acolo, totul este în ruine (...) Bahmutul există doar în inimile noastre", cuvinte care au întărit ideea că Ucraina nu mai controlează enclava și pe care presa rusă s-a grăbit să le difuzeze. Însă nici Statul Major al Armatei Ucrainene, în partea sa de război de ieri, nu a dat orașul ca fiind pierdut, asigurând că "pe axa Bahmut inamicul continuă cu operațiunile sale ofensive și lupta pentru oraș continuă".

Pare adevărat, totuși, că, potrivit șefului Grupului de forțe de Est al Ucrainei, generalul Oleksandr Sirski, zona urbană a orașului deținută de forțele de la Kiev este nesemnificativă, deși suficientă pentru a o putea recupera oricând printr-o contraofensivă oportună.Sirski a spus că trupele sale "se apropie de încercuirea tactică a Bahmutului (...) datorită căreia vom putea controla toate clădirile înalte ocupate de inamic și le vom distruge treptat".

"Deși controlăm o mică parte din Bahmut, importanța apărării acestuia nu își pierde relevanța (…) continuăm să avansăm pe flancuri în suburbii și asta ne dă posibilitatea să reintrăm în oraș în cazul în care situația se schimbă. Și asta se va întâmpla cu siguranță", a subliniat Sirski.

Completând cuvintele generalului, viceministra Apărării, Anna Maliar, a asigurat prin Telegram că au înconjurat parțial Bahmutul dinspre nord-vest și sud-vest. Potrivit spuselor sale, "progresia unităților noastre în suburbii, încercuind de-a lungul flancurilor, care este încă în desfășurare, face foarte dificil ca inamicul să rămână în Bahmut. Prin urmare, rușii, în acea parte a orașului, sunt obligați exclusiv să se apere", dând de înțeles că nu vor putea continua să avanseze.

Maliar a reiterat ceea ce a spus sâmbătă că armata de la Kiev "își menține controlul asupra unor facilități industriale, de infrastructură și din sectorul privat Bahmut din cartierul Litak".

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est, Oleksandr Cherevati, a afirmat în cadrul unor declarații la BBC că "acum, la Bahmut, trupele ruse, în special organizația teroristă Wagner, ne atacă pozițiile. Au făcut-o de 16 ori în ultima zi, dar trupele noastre rămân acolo, în partea de vest a orașului, protejând acea zonă".

Potrivit relatării sale, armata ucraineană "ocupă mai multe clădiri și câteva poziții fortificate în Bahmut, păstrând în continuare capacitatea de a primi provizii de alimente, muniții și medicamente". Cherevati a subliniat că "ne menținem pozițiile pentru că în fiecare zi ucidem mulți inamici, le distrugem echipamentele și, în același timp, le subminăm moralul. Pas cu pas, distrugem capacitatea inamicului de a ne ataca".

El a negat categoric că Rusia a reușit să captureze complet Bahmutul, l-a numit pe președintele Vladimir Putin "mincinos"și a declarat că "Rusia îi atribuie Bahmutului prea multă semnificație simbolică (…) orașul a fost distrus, nu le aduce niciun beneficiu militar sau chiar politic. Încercăm să punem presiune pe flancuri, să le urmărim și, dacă este posibil, să contraatacăm".

Însă Putin i-a felicitat pe mercenarii Grupului Wagner și ai Armatei Ruse pentru că au capturat Bahmutul. "Șeful statului a felicitat detașamentele de asalt ale lui Wagner, precum și pe toți militarii unităților Forțelor Armate ale Federației Ruse, care le-au asigurat sprijinul și acoperirea de flancuri necesare pentru finalizarea operațiunii pentru eliberarea Artiomovskului" (numele rusesc pentru Bahmut), indică nota publicată pe site-ul Kremlinului. În declarație se adaugă că "toți cei care s-au remarcat vor fi propuși pentru acordarea unor decorații de stat".

Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat când forțele ucrainene au pierdut Sieverodonețk, Lisiciansk sau Soledar, când au decis să se retragă, de data aceasta, potrivit experților militari ruși, Ucraina fortifică o încercuire în jurul lui Bahmutului pe partea de vest pentru a împiedica înaintarea trupelor ruse în direcția Kramatorsk și Sloviansk, orașe din Donbas pe care Moscova le are de mult în vizor.

Sursa: RADOR