Restricțiile, care se implementează la nivel național, de alimentare cu apă a unor localități sunt restricții decise de autoritățile locale și de furnizorii de apă tocmai pentru a păstra rezerva de apă.

Peste 70% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, moderată, puternică sau extremă, sunt ”câteva zone relative restrânse, unde aprovizionarea cu precipitații este optimă, la nivelul de 0-100 cm a solului, a stratului unde se măsoară umiditatea”, a anunțat la începutul ședinței de guvern de miercuri ministrul mediului Tanczos Barna.

”Pe fenomenele extreme, concluziile sunt următoarele: sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralel cu fenomenele de ploi și de furtuni, grindină, care se anunță în paralel cu valul de căldură. Este o situație destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice. Avem avertizări meteo în paralel pe secetă și pe fenomene extreme și cantități uriașe de apă pe anumite bazine hidrografice”, a precizat el.

În ceea ce privește rezervele strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare cu importanță strategică sunt la un grad de umplere de 68%. România poate asigura rezerva strategică de apă, dar anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaș de precipitații, potrivit ministrului.

”Sunt deja bazine unde sunt râuri secate și sunt bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită își arată efectele. Sunt câteva regiuni unde media precipitațiilor din ultimele 10 luni este la mai puțin de jumătate față de anii precedenți, adică față de  420 de litri la Tecuci, de exemplu, media pe ultimii 10 ani, media ultimelor 10 luni este de 190 litri, deci mai puțin de jumătate, și sunt încă o serie de localități Adjud, Bârlad, Botoșani, Dărăbani, chiar și Miercurea Ciuc cu aceste date îngrijorătoare. Următoarele trei săptămâni o să fie caracterizate de aceste fenomene extreme. După data de 15, vine un val de căldură care va amplifica acest fenomen de secetă. Noi urmărim în momentul de față rezervele de apă pentru alimentarea cu apă potabilă a cetățenilor, a localităților în zonele critice”, a spus Tanczos Barna.

El a făcut din nou apel la un consum rațional al apei potabile:

”Apă potabilă presupune investiții uriașe - de captare, de tratare, de transport, de distribuție - și nu putem, mai ales în perioadele de secetă, să consumăm de cinci, de zece ori mai mult decât într-o perioadă normală, pentru a uda. Periclităm și punem în pericol alimentarea acestor sisteme pe termen mediu și lung”.

În aceste condiții Guvernul anunță o serie de restricții de alimentare cu apă a unor localități. Aceste restricții sunt decise de autoritățile locale și de furnizorii de apă tocmai pentru a păstra rezerva de apă, spune ministrul.

Consumul rațional este ”o datorie civică a fiecăruia dintre noi”, a spus și premierul Nicolae Ciucă. 

Daea nu-i de acord

Petre Daea a declarat miercuri că nu recomandă micilor fermieri raționalizarea apei, argumentând că "cu hrana nu-i de joacă", notează Agerpres.

Întrebat, la finalul Comitetului Politic Național al PSD, dacă le va recomanda micilor fermieri să folosească apa cu mai multă atenție, Daea a arătat că nu poate face acest lucru.

"Eu nu pot face asta, și să fim bine înțeleși. Planta nu poate trăi fără apă, este factorul vital. Legumicultorii pun aceste culturi în zone sigure de apă. Nu-și permite nici un legumicultor să planteze vreo legumă undeva dacă nu are sursă de apă. (...) Cu hrana nu-i de joacă. Aici nu ne jucăm de-a asigurarea hranei, de aceea le transmit fermierilor să-și folosească resursele de care beneficiază în zona respectivă", a explicat Daea.

El i-a îndemnat pe agricultori să irige, să folosească toate sursele de apă pe care le au la îndemână, în așa fel încât să realizeze producția pentru care au investit, iar toată populația să se hrănească cu produse românești.