La finalul unei reuniuni de cinci ore, Guvernul britanic şi-a dat acordul pentru proiectul de acord privind Brexit, încheiat marţi cu Uniunea Europeană. Mai mulţi miniştri şi secretari de stat şi-au anunţat demisia.

UPDATE

Parlamentarul conservator Mark Francois i-a spus premierului că, matematic, nu sunt şanse ca acordul să treacă de Legislativul de la Londra. El a explicat că vor vota "împotrivă" parlamentarii laburişti, liberalii, cei ai Partidului Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord - cel mai important aliat al conservatorilor - şi chiar 84 de membri ai partidului de guvernământ, iar numărul acestora ar putea creşte.

+++

Deputatul conservator pro-Brexit Jacob Rees-Mogg a cerut un vot de neîncredere împotriva premierului May.

+++

Preşedintele PE, Antonio Tajani, despre acord: "Brexit este în primul rând despre oameni. Este vorba despre drepturile cetăţenilor noștri, despre păstrarea păcii fragile din Irlanda de Nord şi protejarea locurilor de muncă afectate de plecarea Regatului Unit".

"Credem în democraţie şi în respectarea deciziilor poporului britanic. Textul agreat de comun acord de UE şi Regatul Unit este primul pas dintr-un lung proces. Totuşi, sunt optimist că va pune bazele unei viitoare legături strânse UE-UK. Cum am spus mereu, Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană, nu şi Europa", a adăugat Tajani.

+++

Confruntată cu critici în Camera Comunelor, Theresa May a declarat că alternativa la acord ar fi fost un ieşirea fără nicio înţelegere. Ea a avertizat că un vot negativ al Parlamentul ar duce la "mai multă incertitudine, mai multă divizare".

+++

"Este un pas decisiv care ne va permite să avansăm şi să finalizăm acordul", a declarat miercuri seara premierul Theresa May, într-o scurtă declaraţie în faţa reşedinţei din Downing Street 10. Prim-ministrul urmează să ofere detalii joi în Camera Comunelor.

Ea a adăugat că proiectul de acord privind ieşirea din Uniunea Europeană e "cel mai bun posibil".

Potrivit BBC Online, mai mulți miniștri şi-au exprimat dezacordul faţă de documentul de 585 de pagini. Liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, nu crede că acordul reprezintă interesul naţional.

Presa britanică se îndoieşte de capacitatea premierului May de a asigura aprobarea acordului de către Parlamentul de la Londra.

Secretarul de stat pentru Irlanda de Nord, Shailesh Vara, şi ministrul Muncii, Esther McVey, şi-au anunţat demisia. Şi ministrul pentru Brexit, Dominic Raab, s-a retras în semn de protext faţă de acord, care ar ameninţa integritatea Marii Britanii. El a fost urmat şi de secretarul de stat pentru Brexit, Suella Braverman.

Acordul tehnic are în vedere luarea în iulie 2020 a unei decizii privind încheierea unei noi înţelegeri pentru a asigura o frontieră irlandeză deschisă după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, la finalul anului 2020. În caz contrar, UE şi Regatul Unit vor putea extinde în comun perioada de tranziţie. Alternativ, din ianuarie 2021, se va aplica o aşa-numită "plasă de siguranţă" pentru Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, sub rezerva unui mecanism comun de revizuire, relatează Agerpres, preluând agenţiile internaţionale de presă.

"Plasa de siguranţă" înseamnă că va exista "un teritoriu vamal unic'"între UE şi Marea Britanie, care se va institui de la sfârşitul perioadei de tranziţie până la data la care un acord ulterior devine aplicabil. Irlanda de Nord va rămâne, prin urmare, parte a aceluiaşi teritoriu vamal ca restul Regatului Unit. Teritoriul vamal unic se referă la toate mărfurile, cu excepţia produselor piscicole şi de acvacultură.

Joi dimineaţa, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că summitul pentru oficializarea acordului privind ieşirea Marii Britanii din spaţiul comunitar va avea loc pe 25 noiembrie, ''dacă nu se întâmplă nimic extraordinar".

Tusk a reiterat faptul că şi UE şi Marea Britanie au de pierdut în urma Brexit.