La finalul unei reuniuni de cinci ore, Guvernul britanic și-a dat acordul pentru proiectul de acord privind Brexit, încheiat marți cu Uniunea Europeană. Mai mulți miniștri și secretari de stat și-au anunțat demisia.

UPDATE

Parlamentarul conservator Mark Francois i-a spus premierului că, matematic, nu sunt șanse ca acordul să treacă de Legislativul de la Londra. El a explicat că vor vota "împotrivă" parlamentarii laburiști, liberalii, cei ai Partidului Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord - cel mai important aliat al conservatorilor - și chiar 84 de membri ai partidului de guvernământ, iar numărul acestora ar putea crește.

+++

Deputatul conservator pro-Brexit Jacob Rees-Mogg a cerut un vot de neîncredere împotriva premierului May.

+++

Președintele PE, Antonio Tajani, despre acord: "Brexit este în primul rând despre oameni. Este vorba despre drepturile cetățenilor noștri, despre păstrarea păcii fragile din Irlanda de Nord și protejarea locurilor de muncă afectate de plecarea Regatului Unit".

"Credem în democrație și în respectarea deciziilor poporului britanic. Textul agreat de comun acord de UE și Regatul Unit este primul pas dintr-un lung proces. Totuși, sunt optimist că va pune bazele unei viitoare legături strânse UE-UK. Cum am spus mereu, Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană, nu și Europa", a adăugat Tajani.

+++

Confruntată cu critici în Camera Comunelor, Theresa May a declarat că alternativa la acord ar fi fost un ieșirea fără nicio înțelegere. Ea a avertizat că un vot negativ al Parlamentul ar duce la "mai multă incertitudine, mai multă divizare".

+++

"Este un pas decisiv care ne va permite să avansăm și să finalizăm acordul", a declarat miercuri seara premierul Theresa May, într-o scurtă declarație în fața reședinței din Downing Street 10. Prim-ministrul urmează să ofere detalii joi în Camera Comunelor.

Ea a adăugat că proiectul de acord privind ieșirea din Uniunea Europeană e "cel mai bun posibil".

Potrivit BBC Online, mai mulți miniștri și-au exprimat dezacordul față de documentul de 585 de pagini. Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, nu crede că acordul reprezintă interesul național.

Presa britanică se îndoiește de capacitatea premierului May de a asigura aprobarea acordului de către Parlamentul de la Londra.

Secretarul de stat pentru Irlanda de Nord, Shailesh Vara, și ministrul Muncii, Esther McVey, și-au anunțat demisia. Și ministrul pentru Brexit, Dominic Raab, s-a retras în semn de protext față de acord, care ar amenința integritatea Marii Britanii. El a fost urmat și de secretarul de stat pentru Brexit, Suella Braverman.

Acordul tehnic are în vedere luarea în iulie 2020 a unei decizii privind încheierea unei noi înțelegeri pentru a asigura o frontieră irlandeză deschisă după încheierea perioadei de tranziție post-Brexit, la finalul anului 2020. În caz contrar, UE și Regatul Unit vor putea extinde în comun perioada de tranziție. Alternativ, din ianuarie 2021, se va aplica o așa-numită "plasă de siguranță" pentru Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord, sub rezerva unui mecanism comun de revizuire, relatează Agerpres, preluând agențiile internaționale de presă.

"Plasa de siguranță" înseamnă că va exista "un teritoriu vamal unic'"între UE și Marea Britanie, care se va institui de la sfârșitul perioadei de tranziție până la data la care un acord ulterior devine aplicabil. Irlanda de Nord va rămâne, prin urmare, parte a aceluiași teritoriu vamal ca restul Regatului Unit. Teritoriul vamal unic se referă la toate mărfurile, cu excepția produselor piscicole și de acvacultură.

Joi dimineața, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat că summitul pentru oficializarea acordului privind ieșirea Marii Britanii din spațiul comunitar va avea loc pe 25 noiembrie, ''dacă nu se întâmplă nimic extraordinar".

Tusk a reiterat faptul că și UE și Marea Britanie au de pierdut în urma Brexit.