Parlamentul trebuie să aprobe declanșarea procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a stabilit, joi, Înalta Curte de Justiție de la Londra, relatează BBC.

UPDATE

Liderul UKIP Nigel Farage a spus că se teme e o "trădare" a celor 51,9% care au votat pentru ieșirea din UE, la referendumul din iunie.

+++

Guvernul va face apel la decizia Înaltei Curți de Justiție.

Ministrul comerțului, Liam Fox, a afirmat că Executivul condus de Theresa May este dezamăgit de decizie: "Țara a votat să părăsească UE într-un referendum aprobat printr-un proiect de lege al Parlamentului. Guvernul este hotărât să respecte rezultatul referendumului".

+++

În urma acestei decizii, Guvernul nu poate activa singur Art. 50 al Tratatului de la Lisabona, prin care încep oficial negocierile de părăsire a spațiului comunitar.

Premierul Theresa May a susținut, după referendum, că nu este nevoie ca Parlamentul să voteze, în timp ce tabăra Remain a argumentat că ar fi neconstituțională declanșarea Brexitului fără acordul Legislativului.

Guvernul poate face apel.

May intenționa să declanșeze negocierile oficiale până la sfârșitul lunii mai 2017.

Editorul BBC Norman Smith a apreciat că, dacă decizia instanței va fi menținută, vor urma "luni și luni" discuții în Legislativ pe tema Brexitului.

El crede însă că parlamentarii vor aproba în cele din urmă declanșarea procesului de ieșire din UE, deoarece Brexitul a fost votat de cetățenii britanici.  

Londra încă se mai poate răzgândi cu privire la Brexit

Afirmația îi aparține fostului ambasador britanic la UE, John Kerr, cel care a conceput Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

"Puteți să vă răzgândiți în timp ce acest proces este în curs de desfășurare (...) În timpul acelei perioade, dacă o țară s-ar hotărî că nu mai dorește până la urmă să iasă (din UE), toată lumea ar fi foarte supărată că și-a pierdut vremea. Ar putea încerca să obțină un preț politic, dar din punct de vedere legal nu pot insista să plecați", a explicat Kerr.