Guvernul britanic a retras marți trei articole din proiectul său de lege privind piața internă despre care UE consideră că încalcă protocolul în legătură cu Irlanda de Nord din acordul asupra Brexitului.

După reuniunea desfășurată luni la Bruxelles, responsabilii celor două părți ''pot acum să anunțe un acord de principiu asupra a trei chestiuni, în special asupra protocolului privind Irlanda și Irlanda de Nord'', a anunțat într-un comunicat Guvernul britanic, relatează agențiile internaționale preluate de Agerpres.

Cele trei chestiuni se referă la controalele la graniță în cazul produselor vegetale și animale, livrările de medicamente, carne congelată și alte produse, precum și clarificarea unor reguli privind ajutoarele de stat.

Această înțelegere va permite ca acordul de retragere să fie deplin operațional de la 1 ianuarie, a menționat Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Guvernul irlandez a salutat înțelegerea dintre Londra și Bruxelles legată de acel protocol, care stabilește cum vor fi implementate controalele, reglementările și formalitățile în regiune.

Deși acordul anunțat marți este separat de negocierile în derulare privind relația post-Brexit între Regatul Unit și UE, el înlătură un obstacol în aceste negocieri aflate sub presiunea timpului pentru încheierea unui acord care să intre în vigoare de la 1 ianuarie, când Regatul Unit va înceta definitiv să aplice normele europene odată cu încheierea perioadei de tranziție post-Brexit.