Guvernul britanic a anunțat luni o înghețare pentru doi ani a taxei radio-tv pentru BBC și chiar a pus sub semnul întrebării supraviețuirea acestui mod de finanțare a British Broadcasting Corporation.

Măsură este denunțată ca un atac politic într-un moment în care premierul Boris Johnson este vizat de mai multe scandaluri, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"BBC este o mare instituție națională, care ocupă un loc unic în patrimoniul nostru cultural, dar într-o perioadă în care familiile se confruntă cu o puternică creștere a costului vieții, noi nu putem pur și simplu să le cerem acestora care lucrează din greu să plătească și mai mult pentru taxa lor tv", a declarat în fața deputaților ministrul culturii, Nadine Dorries.

Ministrul a anunțat că valoarea taxei radio-tv, pe care BBC voia să o crească la 180 de lire, va fi înghețată la 159 de lire (190 euro) până în 2024, iar apoi "va crește în funcție de inflația din următorii patru ani".

Respectivă măsură a provocat vâlvă, întrucât BBC este o instituție în Regatul Unit care traversează o perioadă delicată, confruntându-se cu diverse dificultăți, de la a-și reîmprospăta audiența, critici vehemente din partea puterii cu privire la presupusa sa lipsă de imparțialitate până la restricții bugetare care au provocat deja tăieri masive în costurile sale în ultimii ani.