Procurorul-șef al Turciei a pledat marți pentru interzicerea unui partid de opoziție susținut de kurzi înainte ca turcii să fie chemați la urne anul acesta.

Guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan a încercat să dizolve Partidul Democrat al Poporului (HDP) – al treilea ca mărime din Parlament – din martie 2021 din cauza presupuselor legături cu militanți kurzi, relatează AFP, preluată de EURACTIV.

Partidul spune că se află în vizorul autorităților pentru că susține drepturile kurzilor și se opune reprimării libertăților politice și a disidenței.

Cei doi co-președinți ai Partidului Democrat al Poporului sunt reținuți, împreună cu cel puțin 11 deputați, din cauza reticenței lor de a depune mărturie pentru infracțiuni ce au legătură cu "propaganda teroristă".

Concluziile în acest dosar survin în timp util pentru a avea repercusiuni majore asupra șanselor de realegere ale lui Erdoğan și asupra viitoarei componențe a Parlamentului la alegerile programate în iunie.

Partidul a câștigat 12% din voturi la alegerile generale din 2018 și deține 56 din cele 579 de locuri în Parlament.

Dizolvarea sa ar putea limita opțiunile electorale a milioane de alegători kurzi și ar putea complica și mai mult relațiile tensionate ale Turciei cu Occidentul.

Erdogan susține că HDP este aripa politică a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) – listată ca organizație teroristă de Statele Unite și Uniunea Europeană, precum și de Ankara.

Procurorul șef Bekir Sahin a descris marți HDP drept "biroul de recrutare” al PKK.

Am demonstrat că partidul "a devenit centrul acțiunilor contrare integrității indivizibile a statului”, le-a spus Sahin reporterilor după ce a susținut pledoaria finală în instanță:

"Legăturile sale cu (PKK) sunt un fapt binecunoscut. Întreaga noastră societate știe despre ele". 

Guvernul turc a interzis și alte partide pro-kurde. Altele s-au desființat și s-au reînființat sub alte nume. 

HDP se confruntă deja cu arestarea și trimiterea în închisoare a mii de membri și a zeci de oficiali locali.

Cazul actual a ajuns în instanță la două săptămâni după ce Turcia a pierdut 13 soldați într-o operațiune riscantă menită să salveze mai mulți militari turci ținuți prizonieri de PKK în peșterile din nordul Irakului, din februarie 2021.

Erdogan a acuzat PKK că i-a executat pe militarii turci.

Atunci, HDP a emis un comunicat atent formulat, în care și-a exprimat condoleanțele, dar nu a condamnat în mod explicit PKK. 

Curtea Constituțională a blocat săptămâna trecută accestul HDP la un cont bancar prin care acesta primește finanțare de la stat.

Decizia privează partidul de principala sa sursă de venit în vederea campaniei electorale.

"Este evident că decizia Curții Constituționale de a bloca fondurile partidului nostru este politică”, a spus HDP într-un comunicat.

Partidul va avea la dispoziție o lună pentru a-și pregăti apărarea.

Decizia de interzicere poate fi luată cu două treimi din totalul celor 15 membri ai Curții Constituționale. 

HDP se așteaptă ca decizia instanței să fie anunțată "în următoarele luni, înainte de alegeri”.

Procurorul-șef a spus că momentul verdictului este "la latitudinea Curții Constituționale".