Cabinetul condus de Angela Merkel a aprobat un proiect de lege care va îngreuna accesul cetățenilor europeni la indemnizațiile sociale oferite de statul german.Partidele de opoziție au calificat decizia drept o trădare a idealurilor Uniunii Europene.

Proiectul de lege propus de ministrul Muncii, social-democrata Andrea Nahles, a fost unul dintre puținele asupra căruia partidele din coaliția guvernamentală – CDU și SPD – au căzut de acord încă de la început, notează Deutsche Welle.

Potrivit legii adoptate miercuri în ședința de Guvern, europenii nu vor avea dreptul la beneficii sociale timp de cinci ani.

”Nahles închide acum portița pentru imigrația necontrolată care a fost deschisă de Tribunalul pentru probleme sociale", a declarat, ministrul bavarez pentru Afaceri Sociale, Emilia Müller. Ea a adăugat însă că Bavaria ar fi preferat ca perioada de cinci ani în care europenii nu pot accesa beneficii sociale să se calculeze de la obținerea statutului legal. 

Legea lui Nahles este mai strictă decât ar fi fost de așteptat de la un social-democrat, notează Deutsche Welle. Noua măsură vine să rezolve incertitudinea juridică provocată de Tribunalul pentru probleme sociale din Kassel, care, în contradicție cu o decizie a Curții Europene de Justiție, a stabilit anul trecut că cetățenii din UE pot solicita indemnizații de șomaj, după șase luni de ședere în Germania, indiferent de  statutul lor legal.

O altă prevedere stipulează că europenii care nu-și găsesc un loc de muncă și nu au niciun venit vor primi banii necesari pentru hrană și chirie pentru perioada în care se pregătesc să părăsească Germania, precum și un împrumut pentru a acoperi cheltuielile de călătorie.

 

"Cu această clarificare, consolidăm proiectul european și una dintre cele mai mari realizări ale sale: libera circulație a lucrătorilor",

a declarat Andrea Nahles.

Ea a recunoscut însă că un alt motiv pentru noul proiect de lege a fost acela de reducere a povarii financiare de pe umerii consiliilor locale.

Încălcare a reglementărilor europene

Măsura a fost însă criticată de opoziție și de sindicate, care au denunțat o încălcare a reglementărilor Uniunii Europene.

"Legea fundamentală spune clar: persoanele care locuiesc în Germania (...) au dreptul la un trai sigur, uman, indiferent de naționalitate", a declarat Annelie Buntenbach, reprezentantă a Confederației Sindicatelor Germane (DGB).

Purtătoarea de cuvânt a Partidului Stânga, Sabine Zimmermann, a respins declarațiilor reprezentanților consiliilor locale, care susțin că sunt prea mulți cetățeni UE beneficiari de indemnizații, precizând că cei mai mulți europeni vin în Germania pentru a munci.

Adevăratul motiv al acestei noi măsuri, potrivit Partidului Stânga, este acela că Guvernul, speriat de rezultatele electorale recente ale formațiunii extremiste Alternativa pentru Germania (AfD), încearcă să tempereze creșterea sentimentului anti-imigrație.

Potrivit datelor Agenției Federale pentru Muncă, 440.000 de cetățeni UE primeau indemnizații sociale în luna ianuarie. Dintre aceștia, 92.000 sunt cetățeni polonezi, 71.000 italieni, 70.000 bulgari, 57.000 români și 46.000 greci.

În Germania trăiesc circa 4,1 milioane de persoane din state membre UE.