Examene medicale efectuate asupra opozantului rus Aleksei Navalnîi de către un laborator al armatei germane aduc ”proba fără echivoc” a faptului că acesta a fost otrăvit ”cu un agent neurotoxic de tip noviciok”, a anunțat Guvernul de la Berlin.

Acest agent toxic a fost folosit împotriva fostului dublu agent Serghei Skripal și fiicei sale Iulia în 2018 în 2018, potrivit autorităților britanice, un scandal care a provocat o criză diplomatică între Londra și Moscova, scrie News.ro.

Guvernul german, care condamnă acest atac în cei mai fermi termeni”, cere Rusiei să prezinte clarificări ”urgente” cu privire la această otrăvire, subliniază Executivul într-un comunicat.

Unul dintre laboratoarele armatei germane a efectuat examene asupra lui Aleksei Navalnîi, spitalizat la Berlin după ce a fost otrăvit în Rusia. Aceste teste au adus ”proba fără echivoc a existenței unui agent chimic neurotoxic de tip noviciok”, a dezvăluit Guvernul german.

„Este șocant că Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent chimic neurotoxic în Rusia”, consideră Guvernul german.

Și șefa Comisiei Europene a denunțat atacul cu agent chimic. "Este vorba despre un act laș și demn de dispreț, încă o dată", a postat pe Twitter Ursula von der Leyen.

"Autorii (acestei otrăviri) trebuie să fie aduși în justiție", a cerut ea, scrie Agerpres.

Aleksei Navalnîi este considerat principalul opozant al președintelui Vladimir Putin, fiind autorul unor anchete care denunță corupția elitelor ruse, repostate abundent pe rețele de socializare.

Lui Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău, la 20 august, în timp ce se afla la bordul unui avion, în Siberia, și se îndrepta către Moscova, după ce a băut ceai pe un aeroport.

El a fost spitalizat inițial la Omsk, în Siberia, însă a fost transferat la 22 august în Germania, unde medici au suspectat rapid o otrăvire cu un inhibitor al colinesterazei, între care se află și noviciok.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenția rusă de presă RIA Novosti că Rusia nu a fost informată de Germania cu privire la aceste examene.

Și șeful diplomației române a reacționat la informațiile făcute publice de Berlin. Bogdan Aurescu a condamnat otrăvirea lui Navalnîi și a cerut o anchetă amănunțită. „Este un act complet inacceptabil care trebuie să facă obiectul unei anchete minuțioase și imparțiale, iar cei vinovați trebuie să răspundă în fața Justiției", a scris ministrul de externe pe Twitter.