Guvernul german aprobă înăsprirea legislației pentru refugiați
Guvernul german a aprobat, miercuri, un pachet legislativ în vederea gestionării valului de refugiați. Pachetul include suspendarea reunificării familiei, plată parțială pentru cursurile de integrare și noi țări de origine considerate sigure.
Maroc,
Algeria și Tunisia devin țări de origine sigure, prevedere care va
permite autorităților germane să respingă solicitările de azil
depuse de cetățeni ai acestor trei țări, în cazul în care
există dovezi insuficiente privind persecuțiile la care au fost
supuși, relatează
Deutsche Welle.
Numărul solicitanților de azil din Maroc și Algeria a crescut simțitor la sfârșitul anului trecut.
Vor fi create centre de primire unde anumite categorii de solicitanți de azil, inclusiv cei care provin din țări de origine sigure, vor putea fi găzduiți în așteptarea unei decizii privind cererea lor.
Rezolvarea unei cereri de azil ar trebui să dureze cel mult trei săptămâni.
Refugiații din astfel de centre nu se vor putea deplasa liber pe teritoriul Germaniei, fiindu-le interzis să părăsească un anume perimetru stabilit de autoritatea pentru străini.
Reunificarea familiei va fi suspendată timp de doi ani pentru persoanele care beneficiază de "protecție subsidiară” - se acordă celor care nu îndeplinesc condițiile de acordare a statutului de refugiat, dar se apreciază că există motive serioase să sufere o vătămare a drepturilor lor, dacă vor fi returnați în țările de origine.
Conform
Spiegel Online, regula nu se aplică și pentru familiile care se
află deja în taberele pentru refugiați din Turcia, Iordania și
Liban.
În
pachetul legislativ a fost introdusă și propunerea ministrului de
Finanțe,
Wolfgang Schäuble, privind
contribuția refugiaților la plata cursurilor de integrare, prin
reținerea, lunar, a 10,92 euro din suma primită pentru diverse
cheltuieli.
Prin aprobarea noilor măsuri, Berlinul speră să gestioneze mai bine valul de refugiați, care a depășit un milion anul trecut.
Legea va merge în Bundestag pentru a fi aprobată.
Angela Merkel a fost criticată în ultimul timp, de parlamentarii opoziției dar și de voci din propria tabără, pentru politica ușilor deschise față de refugiați.
92.000 de refugiați înregistrați în ianuarie
Numărul refugiaților care ajung în Germania trebuie să scadă, este de părere vice-cancelarul Sigmar Gabriel, într-o scrisoare adresată membrilor SPD.
Potrivit Oficiului Federal pentru Migrație și Refugiați (BAMF), în ianuarie, în landurile germane au fost înregistrați aproape 92.000 de refugiați, triplu față de ianuarie 2015.
Este posibil ca cifra mare să fie consecința faptului că abia luna trecută au apărut înregistrate în sistem persoane care au sosit la sfârșitul anului trecut, a precizat un expert din cadrul Ministerului german de Interne, relatează Reuters.
5.000 de copii refugiați, dispăruți în Germania
Aproape 5.000 de copii neînsoțiți ai refugiaților au fost raportați ca dispăruți în Germania, conform datelor poliției federale.
O purtătoare de cuvânt a poliției a precizat, pentru Mitteldeutsche Zeitung, că aproape 10% dintre cei 4.749 minori dați dispăruți la începutul anului au sub 13 ani.
În 2014, numărul copiilor refugiați dispăruți era de 1.637.
Europol a anunțat, marți, că 10.000 de copii au fost raportați dispăruți în Europa în ultimii doi ani, existând temeri că unii au ajuns pe mâna traficanților.
Comentarii