Luna de miere a noului guvern german s-ar putea să se fi încheiat oficial: vicecancelarul Robert Habeck a amenințat că va bloca controversatul gazoduct Nord Stream 2, ca parte a sancțiunilor împotriva Rusiei, dezvăluind tensiuni în cadrul coaliției.

Conducta ocolește Ucraina și oferă Gazprom o linie directă cu cel mai mare client al său din UE, Germania, stârnind îngrijorarea celor care văd cum Kremlinul utilizează gazul ca armă geopolitică.

„Din punct de vedere geopolitic, conducta este o greșeală”, a spus Habeck într-un interviu pentru FAZ, dezvăluind fisurile dintre Verzi și social-democrații.

„Toate țările au fost împotriva ei, cu excepția Germaniei și Austriei”, a adăugat el.

Coaliția „Semafor”, formată din SPD, verzi și liberali (FDP), s-a format într-un timp record după alegerile din septembrie, dar diferențele dintre partide cu privire la gazoductul Nord Stream 2 au fost evidente de la început.

În timp ce mișcările de trupe rusești de-a lungul graniței cu Ucraina au alimentat îngrijorările cu privire la o nouă invazie, liderii UE i-au cerut cancelarului să fie pregătit să impună sancțiuni împotriva proiectului Nord Stream 2, susținut de Kremlin, relatează EURACTIV.com.

Dar Scholz s-a eschivat să-și asume responsabilitatea, spunând că decizia de a aproba conducta aparține acum autorității germane de reglementare a energiei, care a oprit temporar proiectul luna trecută, deoarece consorțiul care construiește Nord Stream 2, cu sediul în Elveția, trebuia mai întâi să formeze o companie subsidiară în conformitate cu legislația germană pentru a primi licența de funcționare.

„O autoritate din Germania decide acest lucru într-un mod complet apolitic”, în timp ce o posibilă acțiune pentru a securiza granițele Ucrainei este „o altă chestiune”, a spus Scholz respingând criticile omologilor europeni, care nu văd cu ochi buni Nord Stream, relatează publicația de specialitate CLEW.

Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, care este și ea din partea Verzilor, vede lucrurile într-o altă lumină.

„Așa cum stau lucrurile în prezent, această conductă nu poate fi aprobată pentru că nu îndeplinește cerințele legislației europene în domeniul energiei”, a declarat Baerbock pentru ZDF pe 12 decembrie, spunând că „problemele de siguranță sunt oricum nerezolvate”.

În plus, este clar „că, în cazul unor escaladări ulterioare, această conductă nu ar putea fi conectată la rețea”, a spus ea, menționând că acordul încheiat cu SUA în ultimul an al mandatului Angelei Merkel a prevăzut o înțelegere similară. SUA au căutat să asigure integritatea teritorială a Ucrainei fără a impune sancțiuni împotriva conductei.

Poziția ei a fost acum întărită de colegul ei Robert Habeck.

„Orice nouă acțiune militară (a Rusiei - n.r.) nu poate rămâne fără consecințe grave”, a declarat Habeck. Opțiunea blocării conductei ar putea fi luată în calcul, dacă „va exista o nouă încălcare a integrității teritoriale” a Ucrainei, a spus el.

Întrucât Scholz a fost numit oficial cancelar pe 8 decembrie, disputa pe această chestiune poate marca în mod oficial sfârșitul celei mai scurte perioade de lună de miere pentru un guvern german.

Germania este dependentă de gaze: peste 25% din energia utilizată în țară provine din gaze naturale, dintre care o mare parte este importată din Rusia.

Nord Stream 2 este un proiect îndrăgit de SPD. Ultimul cancelar al SPD înainte de Scholz, Gerhard Schröder, a susținut construcția Nord Stream 1, în timp ce lideri importanți ai  partidului continuă să fie angajați în acest sens. Scholz a fost secretar general al SPD sub conducerea lui Schröder.

„Avem nevoie de această conductă de gaz”, a declarat Manuela Schwesig, premierul SPD din landul Mecklenburg-Vorpommern, într-un interviu acordat publicației Der Spiegel.

Noul cancelar pare blocat între revendicările partidului său, în timp ce poziția sa e contestată public de vicecancelarul său și de unii dintre cei mai puternici miniștri ai guvernului, dezvăluind tensiuni interne în cadrul proaspetei coaliții guvernamentale.

Conducta de 11 miliarde de euro, care a fost numită „cea mai mare greșeală” a Angelei Merkel de către fostul președintele al PPE, Donald Tusk, ar putea continua să zdruncine politica internă și externă mult după plecarea ei.