Guvernul Greciei nu va emite nicio monedă paralelă dacă rezultatele oficiale vor confima respingerea măsurilor economice propuse de creditori, Euclid Tsakalotos, coordonatorul grec privind negocierile cu instituțiile financiare.

"Nu avem planuri de emitere a unei monede paralele", a declarat Tsakalotos duminică seară, potrivit Mediafax. Majoritatea cetățenilor greci au respins măsurile de reformă propuse de creditorii internaționali, indică rezultatele oficiale parțiale.

Zilele trecute, ministrul grec al Finanțelor, Yanis Varoufakis, afirma că, în cazul respingerii condițiilor creditorilor, ar putea fi introdusă drahma, o monedă care teoretic ar urma să fie paritară cu euro. "Analizăm introducerea unui vehicul monetar paralel, necesar pentru recapitalizarea băncilor și pentru a permite deschiderea acestora înainte de izbucnirea unor revolte", a afirma joi Yannis Varoufakis. "Ar fi un fel de ucrainizare, dar, pentru a o evita, analizăm modul de funcționare a monedelor online precum Bitcoin", spunea ministrul grec al Finanțelor.


Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a decis organizarea unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii țării. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional nu vor lua nicio decizie privind situația din Grecia înainte de referendumul programat duminică. Programul de asistență financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marți, aceeași zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.

Ministrul elen al Finanțelor, Yannis Varoufakis, a pledat pentru respingerea condițiilor creditorilor, acuzând de "terorism" Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți. Actuala situație nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria țării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăți tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar șansele unei intervenții europene sunt minime. Deocamdată, Grecia nu va intra oficial în incapacitate de plăți doar pentru că Fondul Monetar Internațional oferă unei țări aflate în default tehnic o lună până la constatarea oficială a situației. Practic însă, piețele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventă. Grecia deține recordul privind amploarea unei incapacități de plată a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolvenței unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) în anul 2008.