Anunțurile lui Donald Trump au zguduit piețele globale, provocând reacții din partea Chinei și a Uniunii Europeane, notează „Le Monde” (Franța).

Duminică, 6 aprilie, administrația lui Donald Trump a declarat că peste 50 de țări au contactat Casa Albă pentru a negocia taxele vamale generalizate impuse de Washington, avertizând că aceste discuții ar putea dura câteva luni. „Peste 50 de țări au abordat guvernul cu privire la reducerea barierelor comerciale, a tarifelor lor și oprirea manipulării valutare”, a declarat ministrul de Finanțe, Scott Bessent, la NBC.

Donald Trump, ale cărui anunțuri au făcut ca piețele să se prăbușească și a declanșat o agitație în restul planetei, acuză partenerii economici ai Statelor Unite că le-au „jefuit”.

Drept urmare, el a decis să impună o cotă universală de 10% impozit vamal pentru toate produsele importate în Statele Unite, taxă care a intrat în vigoare sâmbătă. Această taxă va fi crescută, de miercuri, pentru câteva zeci de parteneri comerciali importanți, în special Uniunea Europeană (20%) și China (34%). „Vom vedea dacă ceea ce au de oferit este credibil”, a explicat Scott Bessent, „pentru că după douăzeci, treizeci, patruzeci, cincizeci de ani de comportament prost, nu putem începe de la zero”.

În timp ce China a răspuns imediat noilor taxe americane anunțând propriile taxe vamale, liderii europeni și-au sporit contactele în weekend înainte de întâlnirea de luni la Luxemburg a miniștrilor de Comerț exterior ai Uniunii Europene pentru a pregăti „răspunsul european pentru Statele Unite”.

„Lumea așa cum o știam a dispărut”, a rezumat premierul britanic, Keir Starmer, referitor la această provocare la adresa ordinii comerciale globale.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu urma să se întâlnească luni la Washington cu Donald Trump pentru a discuta, printre altele, despre noua taxă vamală de 17% pe care Statele Unite intenționează să o impună Israelului.

La rândul său, cel mai înalt lider vietnamez, secretarul general al Partidului Comunist, To Lam, a cerut o amânare cu „cel puțin patruzeci și cinci de zile” înainte de intrarea în vigoare a taxelor vamale de 46% la producția vietnameză exportată în Statele Unite. Potrivit lui, această amânare le-ar permite celor două țări să „ajungă cât mai repede la un acord”.

Dar duminică ministrul american al Comerțului, Howard Lutnick, a avertizat că „vin taxele vamale” și nu vor face imediat obiectul unor scutiri negociate. „Nu va exista nicio amânare”, a insistat fostul patron al companiei de brokeraj Cantor Fitzgerald.

„Nu este genul de lucru pe care îl poți negocia în câteva zile sau în câteva săptămâni”, a avertizat, la rândul său, Scott Bessent, sugerând că aceste taxe ar putea rămâne în vigoare cel puțin câteva luni.

Administrația Trump minimizează, de asemenea, sentimentul de panică existent pe piețele financiare, Wall Street a văzut o capitalizare bursieră de peste 6.000 de miliarde de dolari dispărând în două zile, potrivit indicelui Dow Jones US Total Stock Market.

Nici piețele mondiale nu sunt cruțate: Bursa saudită a deschis duminică cu o pierdere de 6,78%, cea mai mare pierdere zilnică din ultimii cinci ani.

„Nu putem pierde bani decât dacă vindem. Și chiar acum, strategia inteligentă este să nu intram în panică”, a declarat Peter Navarro, consilier comercial al miliardarului republican, pentru Fox News.

Țările care au propus deschiderea discuțiilor „fac acest lucru pentru că înțeleg că vor suporta o bună parte din aceste taxe vamale”, a judecat Kevin Hassett, principalul consilier economic la Casa Albă. El s-a opus astfel tezei conform căreia aceste noi taxe ar penaliza în principal economia americană, chiar dacă admite că ar putea exista „creșteri de prețuri”. „Nu cred că vom vedea un efect major asupra consumatorilor din Statele Unite”, a insistat el.

Cu toate acestea, majoritatea economiștilor se așteaptă ca noile taxe la produsele importate în Statele Unite să provoace o accelerare a inflației și să scadă consumul.

Întrebat de ce Rusia nu se află pe lista țărilor taxate, consilierul economic a subliniat negocierile în desfășurare cu Moscova și Kievul cu privire la războiul din Ucraina. „Cred că președintele a luat decizia de a nu amesteca cele două probleme”, a spus el.

Casa Albă a explicat miercuri că țări precum Coreea de Nord sau Rusia nu au fost vizate, deoarece sunt supuse sancțiunilor americane, care blochează deja orice comerț semnificativ.

Sursa: Rador Radio România