Executivul scoțian a lansat o campanie pentru un al doilea vot, din cauza rezultatului Brexitului, după ce a alocat 20 de milioane de lire sterline la rectificarea bugetară pentru parlament cu scopul de a organiza plebiscitul, relatează Cadena Ser.

Scoția va încerca din nou să se separe de Regatul Unit. Premiera Nicola Sturgeon a comparat Scoția cu țări de dimensiuni similare, precum Elveția și Finlanda, înainte de a-și lansa campania pentru convocarea unui al doilea referendum privind independența regiunii.

Lideră a Partidului Național Scoțian (SNP), ea a lansat primul dintr-o serie de documente care vizează argumentarea beneficiilor unei Scoții independente, intitulat "Independența în lumea modernă. Mai sănătos, mai fericit și mai corect: de ce nu, Scoția?"

Din 72 de pagini, acest document compară situația Scoției - unită cu teritoriul britanic din 1707 - cu până la zece țări de aceeași dimensiune sau mai mici, precum Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia, Islanda, Irlanda, Elveția, Austria, Belgia și Țările de Jos. Aceste țări au "niveluri de sărăcie infantilă" mai scăzute și, de asemenea, "inovare și productivitate mai ridicate".

Sturgeon justifică convocarea unui al doilea referendum - după primul organizat în 2014, în care alegătorii au respins scindarea - prin faptul că Scoția nu a votat pentru Brexit, deși rezultatul final al Regatului Unit a fost ieșirea din UE.

Problemele "s-au înrăutățit" din cauza Brexitului și pentru că "nu suntem independenți", a adăugat Sturgeon, care a precizat că dorește ca această consultare să se desfășoare "legal", pentru care va avea nevoie de avizul guvernului britanic și al Parlamentulului din Westminster (central).În apariția sa de marți în fața presei, Sturgeon l-a invitat în mai multe rânduri pe premierul britanic Boris Johnson să se așeze la masă pentru a negocia "mandatul incontestabil" pe care Executivul său îl are pentru organizarea consultării la sfârșitul anului 2023.

În caz contrar, Executivul scoțian va explora diferite căi, cum ar fi opțiunea legală. "Datoria mea este față de poporul Scoției, nu față de Boris Johnson", a insistat ministrul șef. Guvernul scoțian a alocat deja, în recenta sa revizuire a bugetului pentru legislatură, 20 de milioane de lire sterline (23 de milioane de euro) pentru desfășurarea plebiscitului.

Sturgeon a recunoscut că pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o dezbatere a "tuturor" celor care sunt pro și contra, întrucât "Scoția va fi independentă doar dacă majoritatea dorește".După primul document lansat marți, în săptămânile următoare alții vor aborda informații despre chestiuni precum moneda, impozitele, apărarea, protecția socială și pensiile, precum și revenirea Scoției în blocul european. "Nu va fi ușor, dar fiecare decizie grea merită", a spus Sturgeon.

La primul referendum, care a avut loc pe 18 septembrie 2014, 55% dintre alegătorii din Scoția au respins separarea, față de 45% care au susținut independența. La referendumul privind rămânerea sau părăsirea UE din iunie 2016, Scoția a votat să rămână în UE cu 62%.Lansând campania, însoțit de coliderul Verzilor, Patrick Harvie, Sturgeon a insistat că există un "mandat de necontestat" de a convoca un al doilea referendum după victoria partidului său la alegerile autohtone din Scoția din 2021.

Sursa: RADOR