Spania ar putea amenda Constituția pentru a permite referendumuri de independență, a susținut ministrul de externe într-un interviu acordat BBC.

Madridul analizează modificări constituționale care ar permite regiunilor sale să desfășoare referendumuri de independență în viitor, dar decizia amendării legii fundamentale ar trebui luată printr-un vot la nivel național, a spus ministrul spaniol de externe, Alfonso Dastis, transmite Agerpres.

„Noi am creat o comisie în parlament pentru a explora posibilitatea amendării Constituției spre a putea răspunde mai bine aspirațiilor unora dintre catalani”, a declarat Dastis pentru BBC. „Admitem că există o situație politică ce merită să fie analizată, dar, în orice caz, este clar că decizia ce va fi luată va trebui să fie luată de toți spaniolii”, a adăugat el.

Declarațiile pot fi văzute drept o intenție de a face pace cu catalanii, după referendumul organizat luna trecută de executivul regional de la Barcelona, care nu a fost recunoscut de guvernul de la Madrid.

Miercuri, Tribunalul Constituțional spaniol a anulat declarația unilaterală de independență adoptată pe 27 octombrie de parlamentul regional catalan, considerând-o „nulă și neconstituțională”.

Dar tot miercuri, susținătorii separatismului din Catalonia au protestat din nou pe tot cuprinsul regiunii.

Constituția Spaniei nu permite organizarea în mod legal a unui referendum privind independența unei regiuni, de aceea justiția nu a fost de acord cu inițiativa secesioniștilor din Catalonia. Însă o modificare a Constituției trebuie adoptată cu sprijinul întregii populații a Spaniei.

Modificarea constituțională ar putea ajuta la soluționarea crizei catalane pentru generațiile viitoare, dar este departe de ceea ce a cerut liderul catalan demis, Carles Puigdemont, și anume dreptul exclusiv al catalanilor de a-și decide soarta.