Statele Unite țin secret de mult timp un program care recuperează și inversează tehnologic obiecte zburătoare neidentificate, a declarat în fața Congresului un fost ofițer de informații al Forțelor Aeriene, relatează Associated Press.

Pentagonul a negat afirmațiile fostului ofițer, în prezent avertizor de integritate.

David Grusch, pensionat din serviciul activ, a depus mărturia așteptată cu interes în fața unui subcomitet al Comitetului de Supraveghere al Camerei, fiind cel mai recent demers al Congresului în lumea fenomenelor aeriene neidentificate (UAP-uri) - termenul oficial folosit de Guvernul SUA în loc de OZN-uri.

În timp ce studiul aeronavelor sau obiectelor misterioase adesea aduce în discuție extratereștrii și „omuleții verzi", în ultimii ani, atât democrații, cât și republicanii au susținut mai multe cercetări din perspectiva securității naționale, din cauza preocupărilor că observațiile raportate de piloți ar putea fi legate de adversarii SUA.

Grusch a declarat că, în 2019, i s-a cerut de către conducerea unei echipe guvernamentale pentru UAP-uri să identifice toate programele clasificate referitoare la misiunea echipei. La momentul respectiv, Grusch lucra în cadrul National Reconnaissance Office (NRO), agenția care operează sateliții de spionaj ai SUA.

„Am fost informat în cursul atribuțiilor mele oficiale despre un program de recuperare și inginerie inversă a accidentelor UAP care se întinde pe mai multe decenii, la care mi s-a refuzat accesul", a declarat el.

Când a fost întrebat dacă guvernul SUA avea informații despre viața extraterestră, Grusch a afirmat că SUA probabil au știut de activitatea „non-umană" încă din anii 1930.

Pentagonul a negat afirmațiile lui Grusch privind acoperirea informațiilor. Într-o declarație, purtătoarea de cuvânt a Departamentului Apărării, Sue Gough, a declarat că investigatorii nu au descoperit „nicio informație verificabilă care să susțină afirmațiile că în trecut sau în prezent au existat programe referitoare la posesia sau ingineria inversă a materialelor extraterestre".

Declarația nu a abordat OZN-urile care nu sunt suspectate a fi obiecte extraterestre. Grusch afirmă că a devenit un whistleblower (avertizor de integritate) după descoperirea sa și a suferit represalii pentru a veni înainte cu aceste informații. A refuzat să fie mai specific cu privire la tactici retaliatorii, invocând o investigație în curs de desfășurare.

„Metodele folosite pentru a mă răni atât profesional, cât și personal, au fost foarte brutale și extrem de nefericite", a spus el.

Glenn Grothman, membru al Partidului Republican din Wisconsin, a prezidat audierea subcomitetului și a făcut o glumă în fața unei săli pline de audiență: „Bun venit la cea mai palpitantă subcomisie din Congres săptămâna aceasta".

Există un interes bipartisan în privința afirmațiilor lui Grusch și o atmosferă mai serioasă decât la alte audieri recente în care au fost implicați denunțători elogiați de republicani și criticați de democrați. Legislatorii din ambele partide l-au întrebat pe Grusch despre studiul său referitor la OZN-uri și consecințele cu care s-a confruntat, precum și despre modul în care pot obține mai multe informații despre programele guvernului privind UAP-urile.

„Înțeleg că susțineți că ceea ce avem nevoie este o transparență reală și sisteme de raportare, astfel încât să putem obține o mai mare claritate cu privire la ceea ce se întâmplă acolo", a spus Jamie Raskin, membru al Partidului Democrat din Maryland.

Unii legislatori au criticat Pentagonul pentru că nu a oferit mai multe detalii în cadrul unei informări clasificate sau pentru că nu a eliberat imagini care ar putea fi prezentate publicului. La audierile anterioare, oficialii Pentagonului au prezentat un videoclip filmat de pe un avion militar F-18 care arăta o imagine a unei forme asemănătoare cu un balon.

Oficialii Pentagonului au declarat în decembrie că au primit „câteva sute" de noi rapoarte începând cu lansarea unui nou efort de investigare a rapoartelor despre OZN-uri.

La acel moment, „nu am văzut nimic, și suntem încă foarte la început, care să ne conducă să credem că oricare dintre obiectele pe care le-am văzut ar avea o origine extraterestră", a spus Ronald Moultrie, subsecretarul apărării pentru informații și securitate. „Orice sistem neautorizat în spațiul nostru aerian este considerat o amenințare la adresa siguranței”.