Un decret guvernamental care a intrat în vigoare la 5 februarie a anulat decizia unui tribunal districtual din Budapesta privind accesul presei la spitale în timpul pandemiei de COVID, în ciuda promisiunilor anterioare de a respecta hotărârea.

Grupul operativ anti-COVID al guvernului poate stabili, urmărind un interes epidemiologic, regulile de acces ale jurnaliștilor în instituțiile de sănătate, se arată în decretul adoptat vineri, relatează Telex, preluat de EURACTIV.com.

Decretul vine după ce o hotărâre judecătorească de miercurea trecută a decis că Ministerul resurselor umane a ținut în mod ilegal mass-media departe de spitale în timpul pandemiei.

Decizia instanței a venit într-un caz reclamat de partenerul media al EURACTIV, Telex, care a contestat decizia executivului de a interzice accesul tuturor instituțiilor de presă, cu excepția televiziunii publice și a agenției naționale de știri MTI, în instituțiile din domeniul sanitar în timpul pandemiei.

Instanța a decis că nu ministerul, ci directorii de spitale ar trebui să decidă cine are voie să intre în instituție. Decretul guvernamental anulează această decizie.

Inițiativa guvernului a apărut la o zi după declarația purtătorului de cuvânt al guvernului Gergely Gulyás. "Deciziile instanței trebuie respectate, iar directorii de spitale trebuie să decidă” în chestiunea accesului presei, a spus el joi.

 "Respectul pentru statul de drept înseamnă că autoritățile respectă deciziile instanței, nu le anulează prin forță”, a declarat Emese Pásztor, avocată la Uniunea Ungară pentru Libertăți Civile (TASZ). TASZ investighează posibilitatea de a contesta decretul, a declarat ea pentru Telex.