Cabinetul este determinat să-l răscumpere și a început deja negocierile, notează Nepszava.

Guvernul Orbán s-a angajat să răscumpere aeroportul din Budapesta, afacerea putând fi încheiată până la sfârșitul anului, a declarat ministrul ungar al dezvoltării economice, Márton Nagy, într-un interviu acordat pentru InfoRádió, citat de ziarul Népszava.

"Aeroportul este un instrument strategic, de aceea trebuie să ajungă în mâini maghiare, indiferent cine este proprietarul", a spus Márton Nagy, care a menționat că deja au loc negocieri pregătitoare cu proprietarul Aeroportului din Budapesta despre condițiile de vânzare și preț. Acordul este important pentru ambele părți, iar afacerea poate fi încheiată până la sfârșitul anului, a adăugat Márton Nagy.

Potrivit ministrului ungar, afluxul de capital străin a fost aproximativ de șapte miliarde de euro anul trecut, iar anul acesta se dorește ca acesta să ajungă la 10-11 miliarde. Scopul este, totodată, includerea în lanțul de aprovizionare a companiilor ungare, de preferință la cel mai înalt nivel, precum și acela ca produsele să rămână mai mult timp în Ungaria, deoarece astfel valoarea adăugată va fi mai mare, ceea ce va decide dacă o investiție este bună sau nu.

Referitor la inflație, Márton Nagy a repetat mantra Guvernului, potrivit căreia scopul Cabinetului este ca inflația "să fie diminuată la o singură cifră" până la sfârșitul anului. În opinia sa, inflația poate fi de 25 la sută în martie, "după care va scădea într-un ritm din ce în ce mai accelerat", iar apoi "va veni o scădere drastică din a doua jumătate a anului".

În acest context, Márton Nagy a anunțat că Guvernul Orbán investighează "care este procentul companiilor ungare care sunt blocate în contracte anuale de gaze naturale și energie electrică la prețuri mai mari, deoarece acest lucru poate afecta în mod semnificativ inflația".

"Nu este ușor să intervii în procesele pieței, dar poate exista o astfel de situație de forță majoră în care trebuie luată în considerare intervenția", a spus ministrul ungar.

Márton Nagy a vorbit și despre Poșta Ungară și a justificat "închiderea unor oficii poștale cu volum redus" prin faptul că "trebuie oprită funcționarea ineficientă pe piața liberalizată". "Poșta Ungară trebuie pusă în ordine, trebuie acordată mai multă atenție, trebuie realizat maximul și asigurată o funcționare mai ieftină pentru statul ungar", a precizat ministrul, subliniind că asigurarea livrărilor scrisorilor este obligatorie, chiar dacă aceasta este neprofitabilă, ceea ce trebuie finanțată din veniturile sectoarelor profitabile.

Sursa: RADOR