Proiectele în cadrul programului de dezvoltare economică, lansat de Guvernul ungar în Bosnia-Herțegovina, se pot depune, a anunțat secretarul de stat în Ministerul de externe de la Budapesta, informează Infostart.hu.

În ultimele decenii, Europa "avea iluzia reconfortantă că conflictele din secolul XX s-au încheiat, însă această teorie a fost răsturnată la începutul acestui an, când a izbucnit războiul din Ucraina", a declarat secretarul de stat în MAE ungar Levente Magyar.

"Toate acestea arată că există și alte regiuni ale Europei care poartă răni din trecut, care pot reapărea oricând, sub orice formă", a adăugat secretarul de stat ungar.

Levente Magyar a atras atenția asupra faptului că Guvernul ungar și-a dat seama de această situație cu ani în urmă și, ținând cont de aceasta, a început o construcție și construirea de relații cu acele țări "a căror situație de securitate are un impact fundamental asupra situației Ungariei".

Astfel, Budapesta a dezvoltat o strânsă cooperare cu Bosnia-Herțegovina, în special cu acea parte a țării în care populația majoritară este sârbă, respectiv cu Republika Srpska. După toate acestea, Guvernul de la Budapesta a decis să dea curs cererii autorităților din Banja Luka și să lanseze un program de dezvoltare economică în regiune similar cu programul implementat în regiunile maghiare de dincolo de granițele Ungariei, a explicat Levente Magyar, care a adăugat: Proiectele depuse vor fi evaluate în următoarele săptămâni, iar în următoarele luni vor fi plătite sumele subvențiilor din care fermierii din Bosnia-Herțegovina "pot achiziționa utilaje agricole din Ungaria".

Oficialul ungar a arătat, totodată, că acest program va ajuta nu numai economia și producătorii bosniaci, ci "va contribui la prosperitatea și, implicit, la stabilitatea întregii regiuni". "Acesta este, în același timp, și un program de stimulare a exporturilor ungare, deoarece toate utilajale pe care le pot achiziționa gospodarii bosniaci cu ajutorul subvențiilor, sunt fabricate în Ungaria. Astfel ajutăm și economia ungară într-o perioadă critică, care s-a creat din cauza conflictului ruso-ucrainean și care pune întreaga Europă într-o situație extrem de dificilă", a mai spus Levente Magyar.

Guvernul ungar consideră că "Europa Centrală poate fi puternică doar dacă țările și entitățile care o alcătuiesc sunt puternice. Dacă Bosnia-Herțegovina este stabilă și sigură, aceasta va avea efect și asupra Ungariei, și astfel Europa Centrală se va putea dezvolta unitar în următorii ani, de îndată ce războiul care ne amenință pe toți se va încheia în est", a susținut el.

Sursa: RADOR