Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a calificat răspunsul Hamas drept "un semn de speranță", notează La Libre Belgique.

Hamas acceptă rezoluția privind încetarea focului adoptată luni de Națiunile Unite și este deschis pentru noi negocieri privind detaliile, a declarat marți pentru Reuters Sami Abu Zuhri, un reprezentant al organizației extremiste palestiniene.

Planul prezentat luni la ONU este cel pe care președintele american, Joe Biden, l-a anunțat la sfârșitul lunii mai.

Acest plan prevede trei faze, care ar trebui să ducă de la o încetare a focului temporară la o pace durabilă.

Prima fază a foii de parcurs ar trebui să dureze șase săptămâni. În timpul acestei faze, Hamas trebuie să elibereze femeile, persoanele în vârstă și răniții luați ostatici, iar armata israeliană să se retragă din zonele locuite din Gaza.

De asemenea, ajutorul umanitar va fi trimis și Hamas și Israel vor negocia a doua fază, o încetare a focului permanentă. În timpul fazei a doua, armata israeliană trebuie să se retragă complet din Gaza și toți ostaticii trebuie să fie eliberați.

În faza a treia, Gaza trebuie să fie reconstruită și trupurile ostaticilor decedași să fie predate.

Potrivit lui Biden, e vorba de o propunere israeliană.

Luni, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat rezoluția americană și a cerut Hamas să facă la fel. Hamas a "salutat" rezoluția, dar și-a reafirmat cererea pentru o încetare a focului permanentă și o retragere completă a forțelor israeliene din Fâșia Gaza. Totuși, nu există nicio confirmare oficială.

De altfel, prim-ministrul israelien, Benjamin Netanyahu, nu pare dispus să răspundă cererilor Hamas. Israelul nu vrea o oprire definitivă a războiului atâta vreme cât Hamas nu este "eliminat".

Faptul că Hamas răspunde acum pozitiv la propunere este un "semn de speranță", potrivit secretarului de stat american, Anthony Blinken. El a confirmat de asemenea că Netanyahu s-a angajat să respecte acest plan. Blinken s-a întâlnit marți în Israel cu reprezentanți ai opoziției pentru a-și susține planul de încetare a focului.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA