Țări arabe, Statele Unite, Rusia, China, Europa, America Latină... Conflictul care numără deja mii de morți dărâmă ordinea mondială și destabilizează echilibre deja precare. Lumea de dinainte de 7 octombrie pare foarte îndepărtată.

În câteva săptămâni, masacrele comise de Hamas pe pământul israelian și apoi bombardamentele IDF din Fâșia Gaza au zguduit planeta, rearanjând cărțile unui joc geopolitic deja bulversat de ofensiva Rusiei în Ucraina, comentează Liberation.

Spre deosebire de acest război, care a unit foarte repede tabăra occidentală împotriva Moscovei (Beijingul observând o relativă neutralitate), războiul din Orientul Mijlociu a pulverizat toate alianțele, semănând dezordine în interiorul fiecărei țări și amenințând cu destabilizarea echilibrelor deja precare.

Cea mai mică scânteie poate fi prea mult și totul poate sări în aer. Tragedia este că toată lumea se simte obligată să fie violent pentru o parte și împotriva celeilalte, greu de găsit lideri sau populații care să ceară coexistența a două state, israelian și palestinian.

În plină campanie electorală, Joe Biden se luptă să-și justifice sprijinul neclintit pentru Israel, inclusiv în propria sa tabără, fapt care l-ar putea costa scump într-un an, și preferăm să nu ne imaginăm un Donald Trump la putere în lumea de astăzi.

Europa este sfâșiată între susținătorii dreptului Israelului de a se apăra și solicită o încetare a focului pentru a păstra populațiile civile din Gaza.În Orientul Mijlociu, domnește frica: Acordurile Avraam care urmau să fie încheiate între Arabia Saudită și Israel (în detrimentul palestinienilor) sunt suspendate, dacă nu chiar îngropate.

Iordania, populată în principal de palestinieni, este îngrijorată pentru stabilitatea sa. Același lucru este valabil și pentru Egipt, care este situat la porțile Gazei.

Iar Iranul, sponsorul Hamas, se pregătește în liniște să dețină arme nucleare, adăugând încă un motiv de anxietate unei situații care nu duce lipsă de așa ceva.

Vladimir Putin, desigur, își freacă mâinile de bucurie pentru că orice desparte și slăbește tabăra occidentală este bun pentru el, în timp ce Xi Jinping așteaptă să știe în ce direcție se va înclina balanța.

Dacă unii încă se îndoiau de asta, vremea în care comunitatea internațională îi permitea conflictului israeliano-palestinian să mocnească încet s-a încheiat. Aceasta este poate singura mini-speranță pe care ne-o oferă această tragedie, conchide editorialista Alexandra Schwartzbrod.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA