Gruparea jihadistă Statul Islamic este prezentă și în Libia. În jur de 2.500 de luptători ISIS se află în acest moment în portul Sirte. ONU avertizează asupra unei expansiuni. Propaganda teroristă pregătește deja terenul.

De câteva săptămâni, propagandiștii ISIS repetă de câte ori au ocazia, în predici, emisiuni de radio și pe social media: Portul Sirte din Libia este noua Raqqa (”capitala” ISIS din Siria).

Recruților grupării li se cere să nu se mai ducă în Siria, ci în Libia, potrivit Wall Street Journal, care citează mai multe surse, inclusiv serviciile secrete libiene.

Presiunea militară în creștere a coaliției internaționale asupra ”califatului” lui Abu Bakr al-Bagdadi, i-a determinat pe jihadiști să-și caute un nou cartier general în afara Siriei.

Avertismentul ONU 

Și Națiunile Unite vorbesc despre ”o prezență notabilă” a ISIS în Libia. Potrivit unui raport publicat marți, în această țară sfâșiată la rândul ei de războiul civil se află între 2.000 și 3.000 de luptători ai organizației. ONU avertizează că numărul acestora ar putea crește, prin intermediul alianțelor cu grupări locale, chiar dacă Libia are anumite particularități, în comparație cu Siria și Irak: țara este relativ omogenă din punct de vedere religios, aici neexistând conflicte între suniți și șiiți, musulmani și non-musulmani.

În prezent, islamiștii dețin controlul asupra portului Sirte, orașul natal al fostului dictator Muammar Gaddafi, aflat la 450 de kilometri este de capitala Tripol.  

Luptătorii ISIS sunt prezenți și în portul Derna, estul Libiei, dar o alianță locală a reușit în iunie să-i alunge pe mulți dintre ei. Oficiali libieni le-au comunicat observatorilor ONU că luptele între ISIS și aceată alianță locală continuă.  

Răpiri, plus interzis la muzică și fumat

În teritoriul controlat de ISIS în Libia au fost introduse aceleași reguli stricte ca în Siria și Irak, precum interzicerea fumatului sau a muzicii, aplicarea strictă a regulilor Sharia și vălul pentru femei, scrie presa de limbă arabă, citată de publicația elvețiană Neue Zürcher Zeitung.

Crimele violente sunt și ele prezent. Potrivit GulfNews, în noiembrie au avut loc patru decapitări și trei atacuri ale unor kamikaze. Răpirile și extorcările au devenit și ele o banalitate. 

De vină pentru expansiunea ISIS în Libia este situația haotică din țară, cu două guverne, cel de la Tobruk, recunoscut pe plan internațional, și cel de la Tripoli, care luptă pentru putere. O coalizare împotriva ISIS a celor două părți nu este posibilă atât timp cât acestea își irosesc forțele militare pentru a lupta una cu alta. Și cât timp nu va exista un stat unitar, ISIS și alte organizații jihadiste sunt pregătite să umple vidul de putere.

Europa și SUA nu acordă atenție haosului din Libia

Atât europenii, cât și americanii acordă prea puțină atenție haosului din Libia, concentrându-se pe lupta antiteroristă din Libia și Irak. Doar premierul italian, Matteo Renzi, a tras un semnal de alarmă: ”Mă aștept ca în cadrul Consiliului de Securitate (al ONU) să se lucreze cu mai multă convingere la dosarul libian”. 

Intervenția lui Renzi este ușor de înțeles: fosta putere colonială se simte direct amenințată de eșecul statului libian. Italia este despărțită de Libia de doar câteva sute de kilometri, iar Roma este unul dintre principalii importatori de petrol libian. În plus, în cazul unei expansiuni a ISIS, Italia se teme că se va confrunta, din nou, cu un aflux de refugiați din Africa de Nord.