Președintele Kosovo acuză Serbia că provoacă tensiuni în regiune și că, după modelul rusesc din Ucraina, distribuie arme în nordul țării sale.

Relația dintre Serbia și Kosovo, fosta provincie sârbă care și-a proclamat independența în 2008, este în continuare fragilă, iar o serie de evenimente din ultima perioadă au dus la intensificarea tensiunilor.

Serbia refuză în continuare să recunoască noul stat, în care există și o minoritate sârbă.

Cei mai mulți sârbi locuiesc în nordul Kosovo, în jurul orașului Mitrovița. De altfel, orașul este împărțit în două: într-o parte locuiesc sârbi, în cealaltă albanezi. În urmă cu câteva sâptămâni, sârbii au ridicat un zid în mijlocul orașului.

Pe 14 ianuarie, ar fi trebuit să fie lansat un tren direct între Mitrovița și Belgrad, pentru prima dată de la bombardamentele NATO asupra capitalei sârbe, în 1999.

Trenul a plecat din Belgrad, dar pe el scria "Kosovo este Serbia" în 20 de limbi, astfel că a fost oprit înainte de a intra în Kosovo. 

Într-un interviu acordat Deutsche Welle, președintele Kosovo, Hashim Thaci, susține că Priștina avea informații că în acel tren se aflau arme și trupe paramilitare, care intenționau să destabilizeze țara sa. 

"Știm că Serbia are un plan de divizare a Kosovo și că Belgradul îi înarmează pe sârbii din nordul Kosovo", a declarat Thaci. 

"Serbia este în curs de aplicare a modelului rusesc în Ucraina. Statul sârb trimite civili și persoane în uniforme în nordul Kosovo. Serbia distribuie arme sârbilor din nordul Kosovo", a mai spus președintele kosovar.