Preşedintele Kosovo acuză Serbia că provoacă tensiuni în regiune şi că, după modelul rusesc din Ucraina, distribuie arme în nordul ţării sale.

Relaţia dintre Serbia şi Kosovo, fosta provincie sârbă care şi-a proclamat independenţa în 2008, este în continuare fragilă, iar o serie de evenimente din ultima perioadă au dus la intensificarea tensiunilor.

Serbia refuză în continuare să recunoască noul stat, în care există şi o minoritate sârbă.

Cei mai mulţi sârbi locuiesc în nordul Kosovo, în jurul oraşului Mitroviţa. De altfel, oraşul este împărţit în două: într-o parte locuiesc sârbi, în cealaltă albanezi. În urmă cu câteva sâptămâni, sârbii au ridicat un zid în mijlocul oraşului.

Pe 14 ianuarie, ar fi trebuit să fie lansat un tren direct între Mitroviţa şi Belgrad, pentru prima dată de la bombardamentele NATO asupra capitalei sârbe, în 1999.

Trenul a plecat din Belgrad, dar pe el scria "Kosovo este Serbia" în 20 de limbi, astfel că a fost oprit înainte de a intra în Kosovo. 

Într-un interviu acordat Deutsche Welle, preşedintele Kosovo, Hashim Thaci, susţine că Priştina avea informaţii că în acel tren se aflau arme şi trupe paramilitare, care intenţionau să destabilizeze ţara sa. 

"Ştim că Serbia are un plan de divizare a Kosovo şi că Belgradul îi înarmează pe sârbii din nordul Kosovo", a declarat Thaci. 

"Serbia este în curs de aplicare a modelului rusesc în Ucraina. Statul sârb trimite civili şi persoane în uniforme în nordul Kosovo. Serbia distribuie arme sârbilor din nordul Kosovo", a mai spus preşedintele kosovar.