Herzog: În acest moment nicio persoană cu scaun la cap nu se gândește la un proces de pace
Aflat la Davos, președintele a spus că israelienii se tem pentru securitatea lor și că, odată cu trecerea anilor, și-au pierdut încrederea, având în vedere că palestinienii ridică osanale în sprijinul terorii, scrie The Times of Israel.
Aflat în Elveția, cu ocazia Forumului Economic Mondial, și așezat lângă fotografia unui ostatic israelian în vârstă de un an, pe nume Kfir Bibas, președintele Isaac Herzog a spus joi că, în acest moment, israelienii nu se pot gândi la un proces de pace cu palestinienii.
"Dacă ați discuta acum cu vreun israelian oarecare, femeie sau bărbat, despre starea lor de spirit, nimeni nu s-ar întreba care ar fi soluția în privința unor acorduri de pace”, a declarat el de la tribuna principală a Forumului Economic Mondial (WEF), "și asta, din cauză că toată lumea vrea să știe următorul lucru: ni se poate oare promite siguranța pe viitor?”
După șocul atacului din 7 octombrie, "orice israelian dorește să știe dacă nu cumva va fi atacat în același fel dinspre nord, din sud sau din est”, a spus Herzog.
Cum va arăta Gaza după o eventuală victorie a israelienilor asupra militanților Hamas? – asta e o problemă care a provocat mari disensiuni între Ierusalim și aliații săi.
Săptămâna trecută, se pare că premierul Benjamin Netanyahu a respins o propunere venită din partea secretarului american de stat, Antony Blinken, potrivit căreia Arabia Saudită și-ar normaliza relațiile cu Israelul dacă Ierusalimul ar accepta să le acorde palestinienilor o cale în vederea proclamării unui stat."Israelul și-a pierdut încrederea în procesele de pace din cauză că vede cum vecinii săi ridică în slăvi teroarea”, a spus Herzog.
Cu o zi înainte, Blinken a spus, tot la Davos, că Israelul nu va putea profita de o securitate reală în lipsa unei căi spre propășirea unui stat palestinian, el subliniind că o asemenea decizie ar duce la o unificare a Orientului Mijlociu, izolând totodată Iranul, principalul adversar al Israelului.
Kfir Bibas, care, joi, a împlinit un an, a fost reținut de Hamas ca ostatic în Gaza, împreună cu fratele său, Ariel, în vârstă de 4 ani, și cu părinții lor, Shiri și Yarden, începând din 7 octombrie, când au fost cu toții răpiți din kibbutzul Nir Oz.
Președintele a subliniat că „războiul nu se poartă numai între Israel și Hamas”.
„Întreaga lume trebuie să ia cunoștință de asta: este vorba despre un imperiu al răului emanat de Iran”, a spus Herzog, el adăugând că asemenea demersuri „ar submina orice proces de pace și orice stare de stabilitate din lume”.
Herzog a spus că gruparea teroristă Hamas trebuie decapitată pentru „a le permite un viitor mai bun palestinienilor, care sunt vecinii noștri”. Israelul luptă totodată în numele întregii lumi libere, iar Europa și Statele Unite vor fi cele care vor urma, a declarat el.
Herzog a pledat totodată pentru existența unei „coaliții foarte puternice”, care să se reunească pentru a înfrunta Iranul și acoliții acestuia.
Herzog a mai acuzat lumea că, nici înainte de 7 octombrie, „nu a dat doi bani” pe victimele israeliene ale terorii.
Întrebat despre zilele care ar urma războiului, Herzog a spus că se gândește la „coaliția unor state care vor să se angajeze în vederea refacerii Gazei” într-un mod care să permită siguranța israelienilor și palestinienilor deopotrivă, și la un alt viitor pentru Gaza.
Netanyahu s-a declarat în mod repetat împotriva unei Autorități Palestiniene care să preia controlul asupra Gazei după război, el afirmând că Gaza trebuie demilitarizată și susținând că Israelul dorește să instituie o zonă-tampon pentru a preveni repetarea unui atac similar celui din 7 octombrie.
Israelul ar prefera mai degrabă o autoritate multinațională, inclusiv aliați arabi, care să includă și un consiliu palestinian și tehnocrați, după cum au declarat pentru Reuters doi politicieni din regiune. Dar majoritatea statelor arabe nu vor să se implice.
În ultimele două luni, o serie de oficiali americani și arabi au declarat pentru The Times of Israel că un sprijin vizând refacerea Gazei este departe de a fi de la sine înțeles și că, în cel mai bun caz, acesta ar putea fi un înlocuitor până când Autoritatea Palestiniană va fi pregătită să preia puterea sau să dea curs soluției vizând coexistența a două state.
Părând să răspundă afirmațiilor lui Netanyahu, potrivit cărora EAU și Arabia Saudită ar finanța refacerea Fâșiei Gaza, Emiratele Arabe Unite au declarat răspicat că, „înainte de a discuta despre viitor și despre refacerea infrastructurii din Gaza, va trebui să existe un plan viabil pe tema coexistenței a două state și o foaie de parcurs care să fie concretă”.
La Davos, Herzog a mai dezvăluit că, în urmă cu două zile, în Israel, s-a întâlnit și cu oficiali din partea Crucii Roșii pentru „discuții vizând situația grea a ostaticilor și pericolele clare din prezent cu care se confruntă ostaticii”.„Ne rugăm ca toate medicamentele să ajungă la ei, dar ăsta e doar începutul”.
Un înalt oficial Hamas a spus că fiecărui colet cu medicamente pentru refugiați vor trebui să îi corespundă 1000 de colete destinate palestinienilor.
Ajutorul medical destinat ostaticilor era extrem de necesar după răpirea lor din 7 octombrie, din timpul masacrului comis de Hamas în Israel – un incident care a dus la uciderea a circa 1200 de oameni și la răpirea altor circa 250, printre care copii și bătrâni.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii