Magnatul de presă Jimmy Lai și Agnes Chow, o cunoscută activistă pentru drepturile omului, au fost arestați luni în baza noii legislații privind securitatea națională, impusă de Beijing metropolei financiare în iunie.

Jimmy Lai din Hong Kong a fost arestat pentru suspiciune de coluziune cu forțe străine. Potrivit AFP, mogulul media ar fi suspectat și de fraudă.

Lai a mai fost arestat anul acesta, alături de alți activiști, sub acuzația că a participat la protestele neautorizate din 2019.

Născut într-o familie bogată din China, Lai a ajuns în Hong Kong la 12 ani și a devenit unul din cei mai proeminenți activiști în favoarea democrației din metropola financiară.

După arestarea sa, sute de polițiști au percheziționat sediul publicației Apple Daily, deținută de Lai. Editorul-șef al Apple Daily, Ryan Law, a filmat și a comentat live pe Facebook momentul în care polițiștii au intrat în clădire. 

Tot luni a fost arestată și cunoscuta activistă pentru democrație și drepturile omului Agnes Chow. Pe contul ei de Facebook, a fost postat un mesaj care precizează că Agnes Chow a fost arestată sub acuzația de ”incitare la secesiune”, potrivit legii privind securitatea națională.

O sursă din cadrul poliției a confirmat pentru AFP că Chow se numără printre cele 10 persoane arestate luni. 

Autoritățile de la Beijing au impus pe 30 iunie o nouă lege privind securitatea națională, care pedepsește actele de subversiune, secesiune, terorism și coluziune cu forțe străine cu pedepse ce merg până la închisoare pe viață. Criticii legii susțin că aceasta strivește libertățile cetățenilor metropola semiautonomă. Susținătorii legii afirmă că va aduce stabilitate după protestele de anul trecut în favoarea democrației.