Ibrahim El Bakraoui, identificat de către autoritățile belgiene drept unul dintre cei doi kamikaze de pe Aeroportul Zaventem, a fost expulzat din Turcia de două ori, a declarat, joi, un oficial turc.

Expulzările au avut loc în iulie și în august 2015.

Un alt responsabil a explicat că Ibrahim El Bakraoui a fost expulzat prima dată, întrucât poliția turcă l-a suspectat ca fiind un militant străin, scrie Le Figaro. El a mai spus că bărbatul nu a comis nicio infracțiune în Turcia.  

Miercuri, președintele Recep Erdogan a declarat că unul dintre teroriștii implicați în atentatele de marți a fost prins și expulzat, dar autoritățile belgiene l-au eliberat.

"Unul dintre atacatorii de la Bruxelles este un terorist pe care noi l-am arestat în luna iunie în orașul Gaziantep și l-am expulzat din țară. Această expulzare a fost adusă la cunoștința autorităților belgiene, printr-o notă, la data de 15 iulie 2015, numai că autoritățile belgiene l-au pus în libertate pe acest terorist", a spus Erdogan.

"Cu toate că am avertizat autoritățile belgiene că acesta este un terorist, autoritățile belgiene l-au pus în libertate pe motiv că nu au găsit nicio legătură în această direcție. Ba chiar este vorba și de Olanda în această chestiune. L-am extrădat și în Olanda la solicitarea autorităților olandeze și am transmis o notă pe această chestiune și Olandei", a mai spus președintele turc.

Încă un suspect la metrou

Potrivit RTBF, Khalid El Bakraoui, atentatorul sinucigaș de la stația de metrou Maelbeek, a fost însoțit de un complice. Momentan, identitatea sa nu este cunoscută. Nu se știe nici dacă a murit în urma exploziei sau a fugit. 

Poliția belgiană a arestat, joi, o persoană, în cadrul unui raid la Ixelles, o comună administrativă a Bruxelles-ului.

RTBF suspectează că operațiunea ar avea legătură cu atentatele de marți.