Retragerea Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria, din cel mai mare grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE), este „doar o chestiune tehnică” pentru Ungaria, a spus șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Gergely Gulyas a subliniat că eurodeputații ungari ai Fidesz părăsiseră deja PPE, a relatat sâmbătă agenția de presă MTI, transmite Agerpres.

Reprezentanții Fidesz s-au retras din grupul PPE a Parlamentului European. înainte ca popularii să voteze expulzarea acestora.

Dar unele voci din PPE cer excluderea partidului de guvernământ maghiar din formațiunea e centru-dreapta. PPE a suspendat Fidesz în martie 2019. Măsura a însemnat că Fidesz nu mai avea drepturi de vot în cadrul PPE de atunci, iar relațiile dintre grupul european și partidul lui Viktor Orban nu au dat semne de îmbunătățire în acești doi ani.

Markus Soeder, președintele Uniunii Creștin Sociale (CSU, aliatul partidului Angelei Merkel -CDU), a cerut ca Fidesz să fie dat afară din PPE.

Prin anunțul lui Orban că vrea să creeze o nouă alianță europeană a forțelor de dreapta, Fidesz „și-a luat în cele din urmă la revedere de la PPE și de la valorile și bazele sale creștin-democrate”, a declarat Soeder pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung.

Gergely Gulyas a declarat că Fidesz „nu și-a schimbat concepțiile”, ci a continuat să reprezinte valorile creștin-democrate și conservatoare și o imagine similară asupra familiei.

PPE, totuși, nu mai este un partid de dreapta, a adăugat șeful de cabinet al lui Orban.

Disputa dintre conducerea PPE și Fidesz durează de mai mulți ani. Politicile lui Viktor Orban privind refugiații, libertatea media, universitățile și justiția au făcut ca guvernul său conservator să intre în conflict cu alte partide din PPE, dar și cu Comisia Europeană.