În lipsă de spațiu și dorind să împiedice familiile să ajungă în stradă, guvernul belgian a anunțat că bărbații singuri care solicită azil nu vor mai fi găzduiți.

Oferirea unei cazări bărbaților în timp ce cererea lor este procesată este totuși o obligație legală. Presa belgiană este uluită, scrie Courrier International.

De doi ani, infrastructurile belgiene destinate primirii solicitanților de azil au fost depășite. În iernile anterioare, presa a relatat cu regularitate despre situația alarmantă a miilor de oameni nevoiți să doarmă pe străzi sau în locuri insalubre din lipsă de spațiu.

Pentru a preveni ca această situație să afecteze copiii în următoarele săptămâni, secretarul de stat pentru azil și migrație, creștin-democrata Nicole de Moor, a anunțat săptămâna trecută, că, până la noi ordine, bărbații singuri nu vor mai fi primiți.

"Problema - reacționează De Morgen - este că ceea ce face Moor este absolut ilegal". Oferirea unui spațiu demn acestor persoane în timpul procesării dosarului lor este o obligație în raport cu convențiile internaționale și legislația europeană și belgiană.

"Țara noastră a fost deja condamnată de mii de ori, cel puțin, pentru că nu a oferit primire persoanelor care au dreptul la ea", amintește cotidianul flamand. De data aceasta, guvernul acționează "oficial" și "își încalcă obligațiile", adaugă Le Soir.

"Se face încă un pas spre ilegalitate. Și cu lipsă de demnitate".După cum subliniază actorii din domeniu intervievați de ziarul francofon, trimiterea în stradă a solicitanților de azil riscă să agraveze problemele legate de lipsa de adăpost și consumul de droguri.

Pentru De Morgen, este evident că dincolo de secretarul de stat, guvernul belgian în ansamblu poartă responsabilitatea acestei poziții, refuzând să depună efortul necesar pentru a rezolva această criză. Totuși, ar putea, de exemplu, "să solicite fiecărei municipalități să sprijine un număr mic de oameni". Dar, evident, executivul nu vrea "mai presus de toate, să nu dea impresia că ne vom ocupa de soarta solicitanților de azil indiferent de cost".

Secretarul de stat se plânge în mod regulat de faptul că Belgia primește proporțional mai mulți oameni decât alte țări europene. Într-adevăr, "cert este că soluția trebuie găsită la nivel european și nimeni nu spune că sarcina [Nicolei de Moor] este simplă", scrie și De Standaard, cotidianul flamand de referință. "Dar ceea ce șochează  este lipsa de empatie".

"Ar fi putut opta pentru un strigăt public de avertizare, prevenind catastrofa umanitară care amenință, pentru a pune lucrurile în mișcare. Dar a ales să facă o declarație rece și îndepărtată. Bărbaților singuri, ea le transmite acest mesaj: există limite ale posibilităților noastre, le-am atins. Descurcați-vă".

Sportivii din Burundi care au dispărut în Croația au fost găsiți în Belgia

Doi dintre cei zece tineri sportivi din Burundi, toți minori neînsoțiți, ale căror urme s-au pierdut pe 9 august, în Croația, unde se aflau la campionatul mondial de handbal pentru tineret, au fost găsiți în Belgia. Vestea a fost dată de presa croată citând surse din poliție. Cei doi băieți au cerut deja azil politic în Belgia și se presupune că și ceilalți opt vor face în curând acest lucru.

Cei zece tineri handbaliști, toți născuți în 2006, au dispărut în urmă cu trei săptămâni la Fiume (Rijeka), unde trebuia să participe la campionatul de handbal pentru tineret organizat de universitatea locală. Pe 9 august, tinerii nu s-au prezentat la meciul cu Bahrain, părăsind fără avertisment cazarea din căminul studențesc.

Nu este prima dată când tineri sportivi din țări africane intră în Croația, care din acest an face și parte din spațiul Schengen, cu vize pentru a participa la evenimente sportive internaționale, dar dispar pentru a se îndrepta apoi spre Europa de Vest.

Sursa: RADOR