Sute de simpatizanți ai extremei drepte au forțat intrare în Reichstag, clădirea care adăpostește Legislativul german. Guvernul de la Berlin califică drept ”rușinoase” imaginile cu cei care au protestat violent față de măsurile anti-COVID-19.

Guvernul german consideră că demonstrațiile de la sfârșitul săptămânii sunt un exemplu al abuzului privind libertatea de întrunire, a declarat luni purtătorul de cuvânt Steffen Seibert.

Dreptul la demonstrații pașnice este un lucru valoros chiar și în timpul pandemiei de COVID-19, dar s-a abuzat de acest drept în timpul protestelor de sâmbătă de la Berlin, a subliniat Seibert. Rezultatul e reprezentat de aceste ”imagini rușinoase”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, referindu-se la extremiștii de dreapta, care au rupt gardurile de protecția din fața Reichstagului și au urcat pe scările clădirii, relatează Welt Online.

Este importantă dezbaterea privind măsurile luate în perioada pandemiei. De aceea există dezbateri democratice în parlamente, critici în presă și în spațiul public, precum și demonstrații, unde participanții trebuie să respecte regulile, a mai spus Seibert.

Președintele Frank-Walter Steinmeier a denunțat protestele drept "un atac insuportabil ce a vizat inima democrației noastre", criticând dur "excesele de extremă dreapta" și drapelele Reich-ului german în culorile negru, alb și roșu, agitate de unii manifestanți, nostalgici după Imperiului dispărut în 1919 după Primul Război Mondial. 

Și Christina Lambrecht, ministru al justiției, a fost deranjată de ”imaginea insuportabilă a neonaziștilor în fața Reichstagului.

Potrivit informațiilor Spiegel Online, poliția a reținut un demonstrant care avea asupra lui un pistol.

33 de polițiști au fost răniți în urma confruntărilor cu protestatarii.

Circa 40.000 de persoane au participat la protestul față de măsurile anti-COVID-19, potrivit poliției. Organizatorii au avansat cifre mult mai mari, până la un milion.