Guvernul ungar declară starea de urgență începând de la miezul nopții de marți spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o țară vecină, a anunțat prim-ministrul Viktor Oban într-un mesaj video pe Facebook, transmite MTI, citatăde Agerpres.

Vorbind la câteva ore după ce parlamentul a amendat Constituția stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situație de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o țară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru 'Ungaria, siguranța noastră fizică, aprovizionarea cu energie și siguranța financiară a familiilor și economiei'.

'Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o țară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârșitul deocamdată', a spus Orban.

'Am văzut că războiul și sancțiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică și creșteri drastice de prețuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război și trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor', a continuat el.

Pentru aceasta, guvernul trebuie să poată lua decizii și să acționeze rapid. Starea de urgență, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să reacționeze rapid și să folosească 'toate metodele la dispoziția sa' pentru a proteja Ungaria și pe unguri, a explicat Viktor Orban.

'Vă voi aduce la cunoștință primele decizii mâine', a mai declarat șeful guvernului de la Budapesta.