Ministrul rus al apărării a declarat marți că livrările occidentale de arme către Ucraina implică efectiv NATO în conflict, avertizând că acest lucru ar putea duce la o escaladare "imprevizibilă", transmite Reuters.

"SUA și aliații săi încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil", a declarat ministrul Serghei Șoigu într-o conferință telefonică cu oficiali militari. "Pentru a face acest lucru, au început să furnizeze arme grele ofensive, îndemnând în mod deschis Ucraina să ne acapareze teritoriile.

De fapt, astfel de pași atrag țările NATO în conflict și ar putea duce la un nivel imprevizibil de escaladare". Aluzia sa la "teritoriile noastre" pare a fi fost o referire la patru regiuni din estul și sudul Ucrainei - Donețk, Lugansk, Zaporijjia și Herson - pe care Rusia pretinde că le-a anexat în urma referendumurilor din septembrie, condamnate autoritățile de la Kiev și de aliații lor occidentali ca fiind ilegitime. Mare parte a teritoriilor din regiunile revendicate de ruși se află încă sub control ucrainean.

Armele din Occident

Administrația de la Moscova a acuzat în mod repetat Occidentul și alianța militară NATO că joacă un rol direct în conflictul din Ucraina prin furnizarea de arme acesteia și a avertizat că armele NATO sunt "ținte legitime" pentru forțele sale armate.

SUA a trimis Ucrainei ajutoare militare în valoare de peste 20 de miliarde de dolari de începutul invaziei ruse din februarie și urmează să furnizeze și rachete cu rază mai lungă de acțiune, ca parte a unui nou pachet de arme 2 miliarde de dolari anunțat săptămâna trecută. Autoritățile din Ucraina afirmă că armele, precum și alte echipamente militare, inclusiv tancuri, sunt necesare urgent pentru a împiedica atacurile rusești și pentru a-și spori puterea de foc în vederea unei ofensive de primăvară împotriva forțelor rusești. Oficialii ucraineni spun că armata rusă acumulează arme și rezerve pentru un nou asalt prevăzut în săptămânile următoare.

Șoigu a mai spus marți că operațiunile militare de lângă Vuhledar și de la Bahmut din estul Ucrainei – unde Rusia și-a intensificat ofensiva – "progresează bine". Luptele s-au concentrat luni de zile în jurul orașului Bahmut, aflat sub control ucrainean, din estul provinciei Donețk, pe care armata rusă a încercat să-l încercuiască. Forțele ruse au lansat, de asemenea, un asalt și mai spre sud împotriva localității Vuhledar, un bastion stăpânit de ucraineni aflat la intersecția strategică dintre liniile frontului de est și cel de sud. 

sursa: RADOR