Inflația din Argentina a încetinit pentru a patra lună consecutiv, dar rata anuală, potrivit datelor oficiale publicate la începutul lunii mai de Institutul Național de Statistică, se apropie acum de 300%, fiind cea mai mare din lume.

Pentru președintele Javier Milei, însă, datele care contează sunt acel procent de 8,8%, comparativ cu cel de 11% din martie. Politicianul hiperliberal, care a ajuns la Casa Rosada în decembrie anul trecut cu scopul de a remedia economia zbuciumată a țării, susține că scăderea ratei la o singură cifră, pentru prima dată în șase ani, este o victorie, scrie Il Corriere della Sera.

„Inflația a fost pulverizată”, a scris Manuel Adorni, purtătorul de cuvânt al președintelui, pe platforma X. „Certificatul ei de deces a fost semnat”. 

Propaganda entuziastă a lui Milei

La urma urmei, în ultimele săptămâni, fluxul de social media al lui Milei s-a transformat într-un flux continuu de vești economice pozitive: obligațiunile argentiniene au înregistrat unele dintre cele mai bune câștiguri dintre piețele emergente; oficialii au sărbătorit primul excedent trimestrial din 2008; iar Fondul Monetar Internațional a anunțat că dorește să acorde țării sud-americane un alt împrumut de 800 de milioane de dolari.

Pentru Milei, toate acestea reprezintă o expresie simbolică de încredere în opera sa. 

Indicele prețurilor de consum a crescut de 1,7 ori în trei luni

Dar chiar dacă campania de reducere a costurilor și de dereglementare a lui Milei a fost lăudată de FMI și aplaudată de observatorii pieței, ea a afectat activitatea economică reală. După cum știm, la preluarea mandatului, anarho-capitalistul Milei a liberalizat prețurile, a eliminat subvențiile care ținuseră artificial prețurile la utilități la un nivel scăzut și a permis o devalorizare a peso-ului cu 54%. Rezultatul a fost că indicele prețurilor de consum a crescut în primele trei luni ale anului de 1,7 ori, echivalent cu o inflație anuală de aproape 800%. 

Puterea de cumpărare a salariaților a scăzut cu 30%

În acest moment, familiile argentiniene sunt zdrobite de un cost al vieții în creștere vertiginoasă și de prăbușirea valorii banilor (în primele 4 luni de guvernare Milei, puterea de cumpărare a angajaților a înregistrat un -30%), până la punctul în care Banca Centrală Argentiniană a anunțat punerea în circulație a unei noi bancnote de 10 mii de pesos, puțin peste 10 euro, aceasta fiind cea mai mare valoare nominală tipărită vreodată în Argentina. Conform constatărilor economiștilor de la Universitatea Di Tella din Buenos Aires, raportate de cotidianul Sole24Ore, rata sărăciei argentinienilor a depășit 50%.

În timp ce creșterea prețurilor a afectat buzunarele consumatorilor, în același timp fenomenul a avut și o latură pozitivă: a scăzut puterea de cumpărare a excesului de peso, reducând dramatic potențialul inflaționist viitor al excesului de bani. Deficitul bugetar a scăzut și el deoarece majoritatea cheltuielilor - inclusiv elemente majore precum pensiile și salariile din sectorul public - sunt stabilite în termeni nominali, astfel încât atunci când inflația crește neașteptat, valoarea reală a acestor cheltuieli scade. Dacă adăugăm la aceasta înghețarea investițiilor de stat și reducerea bruscă a transferurilor de la guvernul federal argentinian către provincii, înțelegem de ce efectul net a fost o scădere bruscă a cheltuielilor publice.

Astfel, Milei a putut anunța solemn, în cadrul unui discurs televizat în prime time, că în primul trimestru al anului 2024 Argentina a realizat un mic excedent fiscal, primul din 2008.

Acum, însă, planurile anti-inflație ale Milei s-ar putea să se epuizeze. Se preconizează că inflația va continua să scadă în următoarele luni, dar pe măsură ce inflația scade, sindicatele și politicienii încep să ceară creșteri ale salariilor și pensiilor, anulând astfel scutirea fiscală. La toate acestea trebuie să adăugăm faptul că Argentina va suferi cu siguranță o recesiune anul acesta (Fondul Monetar Internațional a prognozat recent o scădere de 2,8% a PIB-ului). Iar în timp ce Argentina se confruntă cu colapsul activității în sectorul construcțiilor (-42,2% conform datelor Institutului Național de Statistică) și în cel al producției industriale (-21,2%), Milei începe și el să se confrunte cu o situație foarte complexă.

Cum se va încheia această situație?

The Diplomatic Courier încearcă să răspundă indicând două căi posibile. Potrivit revistei americane, scenariul optimist prevede că inflația continuă să scadă, dar nu atât de puternic încât să anuleze câștigurile fiscale, în timp ce activitatea economică atinge punctul culminant la jumătatea anului, iar creșterea este în cele din urmă restabilită.

În acest scenariu, Banca centrală găsește o cale de ieșire fără traume a supraevaluării peso-ului prin demontarea treptată a controalelor de capital. Iar Milei găsește voturile pentru a-și transforma câștigurile fiscale temporare în rezultate durabile, pe termen lung.

Celălalt scenariu este mai puțin roz. Guvernul neștiind ce să facă trage de timp, scrie The Diplomatic Courier, supraevaluarea se face în cele din urmă simțită și o devalorizare puternică deschide poarta revenirii inflației. Pesimismul învăluie Argentina, iar marșul triumfal al administrației Milei se încheie brusc.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA