Pe măsură ce se apropie prima aniversare a invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, războiul se află la o răscruce, recunosc aliații Kievului, care încearcă să accelereze livrările de arme și muniție pentru a contracara planurile Moscovei.

"Trei sute de mii de soldați pre-poziționați în Rusia, o iarnă mai blândă decât se prevedea și o linie de front foarte activă, cu foarte multe victime, în special în Bahmut, unde forțele ucrainene se apără cu dinții și unghiile împotriva forțelor ruse", rezumă La Libre Belgique - preluată de Courrier International -, într-un articol care trece în revistă situația din Ucraina.

Totul indică faptul că războiul este pe cale să intre într-o nouă fază, după câteva luni de stagnare.

Potrivit informațiilor occidentale, citate de Financial Times, "Rusia adună avioane și elicoptere în apropierea graniței cu Ucraina", înainte de a lansa o ofensivă majoră.

"Avem o fereastră scurtă de timp pentru a-i ajuta pe ucraineni să se pregătească pentru o ofensivă", a spus un înalt oficial al administrației americane.

"Forțele terestre ruse fiind epuizate", analizează el, Moscova se îndreaptă, fără îndoială, spre o "luptă aeriană". "Dacă ucrainenii vor să supraviețuiască, vor trebui să aibă cât mai multe capacități de apărare aeriană și muniție posibil", adaugă el.

La rândul lor, serviciile norvegiene de informații, citate de El País, afirmă că "o parte din capacitatea nucleară rusă a fost dislocată pe nave și submarine de suprafață ale Flotei Nordului", situate în Oceanul Arctic. Potrivit cotidianului spaniol, trebuie să ne întoarcem "la Războiul Rece pentru a ne aminti de plecarea navelor de război înarmate cu bombe nucleare din portul Severomorsk".

Totuși, acolo, în Peninsula Kola, forțele terestre au fost "reduse la o cincime din puterea lor de dinainte de război" pentru a permite întărirea diviziilor din Ucraina.

În fața acestor amenințări tot mai mari, cele 54 de națiuni occidentale ale grupului de contact reunite marți la Bruxelles, sub coordonarea secretarului de stat american pentru apărare, Lloyd Austin, au asigurat din nou cu privire la sprijinul lor neclintit pentru Kiev.

Austin a pledat pentru eforturile de a se concentra pe "cele mai stringente nevoi", care în acest moment nu includ furnizarea de avioane de luptă, ci, relatează The New York Times, "antrenamentul pentru manevre tactice", pentru a "contura câmpul de luptă" și "a reduce dependența de muniția de artilerie".

Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, "rata consumului de muniție de către ucraineni este mai mare decât rata producției" aliaților. În ceea ce privește Rusia, aceasta trage "în medie,20.000 de piese de artilerie pe zi" sau "echivalentul producției lunare europene",a avertizat premierul estonian Kaja Kallas în timpul unei întâlniri cu mai multe mass-media, printre care și La Libre Belgique.

La rândul său, Volodimir Zelenskyi a subliniat importanța vitezei, care "salvează vieți […], care readuce securitatea". Rusia rămâne agresivă "pentru că știe că lumea este și mai puternică, dar are nevoie de timp pentru a-și consolida puterea", a spus el în alocuțiunea sa nocturnă, citată de Kyiv Independent, referindu-se în continuare la acorduri pentru "mai multe sisteme de apărare aeriană, mai multe tancuri, mai multă artilerie și obuze".

Aceste cereri ucrainene, repetate în mod regulat, devin din ce în ce mai insistente pe măsură ce trupele ruse câștigă teren la Bahmut, unde situația este, potrivit președintelui ucrainean, "extrem de dificilă".

Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, nu se înșală în acest sens, afirmând într-o postare pe Telegram, citată de The Guardian, că, chiar dacă "Bahmut nu va fi luat mâine, […] mașina de tocat carne funcționează".

"Să mori la Bahmut sau să te retragi, o dilemă crudă", titrează cotidianul elvețian Le Temps, al cărui corespondent în Ucraina tocmai s-a întors de pe front. Boris Mabillard raportează dificultăți în investigarea la fața locului, "autoritățile le interzic jurnaliștilor accesul în zonă, spitale, morgi, la paramedici și medici până cel puțin pe 24 februarie", pentru a ascunde "carnagiul" în curs.

Jurnalistul elvețian a putut vorbi în continuare cu Iurii Sak, principalul consilier al ministrului ucrainean al apărării, care nu intenționează să renunțe la un metru de pământ. "De luni de zile, am auzit că Bahmut este pe cale să cadă, dar forțele noastre rezistă", justifică el. "Dacă i-am fi ascultat pe prezicători la începutul invaziei, ne-am fi predat. Este adevărat pentru fiecare localitate, ca și pentru întreaga Ucraina: nu vom ceda nimic și, mai presus de toate, nu vom face din Bahmut un cadou pentru Putin".

Importanța apărării orașului Bahmut

Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe "Est" din Ucraina, Serhi Cerevati, a declarat că, în bătălia pentru Bahmut, armata ucraineană distruge forțele inamice și a subliniat că, în cazul părăsirii orașului, niciun inamic nu ar trebui să poată merge spre Sloviansk și Kramatorsk.

"Războinicii din direcția Bahmut îndeplinesc o funcție foarte importantă - îl fac pe inamic să sângereze, distrug cele mai bune unități rusești. Cu fiecare astfel de bătălie, inamicul devine din ce în ce mai puțin pregătit pentru luptă", a remarcat oficialul militar ucrainean, citat de RBC.

Răspunzând la întrebarea în ce condiții trupele ucrainene vor trebui să se retragă din Bahmut, Cerevati a declarat că retragerile tactice sunt posibile în diferite situații, în primul rând pentru a salva personalul, pentru a îmbunătăți poziția tactică și a desfășura mai eficient o operațiune de apărare.

"Este important ca inamicul să nu aibă posibilitatea de a sparge sistematic apărarea noastră, pentru că, atunci, va lovi în spate și va merge pur și simplu în direcția atacului principal. De exemplu, în acest caz, este vorba despre Sloviansk și Kramatorsk", a detaliat Cerevati.

Reprezentantul armatei ucrainene a menționat că șeful acestui sector al frontului este unul dintre cei mai experimentați generali, comandantul Forțelor Terestre, Oleksandr Sirski. "El este cel care a planificat bătălia de la Kiev, operațiunile din Harkiv și Liman. Are un cartier general foarte puternic și, de regulă, acolo sunt luate în considerare diverse opțiuni pentru acțiunile inamicului și opțiuni de contracarare a acestora", a adăugat Cerevati. 

Borrell: "Trebuie să trimitem tancuri cât mai curând posibil pentru că primăvara și vara aceasta vor fi decisive"

Șeful diplomației europene îndeamnă guvernele europene să continue să înarmeze Ucraina și să trimită "tancurile care se umplu de praf în barăci".

În opinia șefului diplomației europene, Josep Borrell, situația militară din Ucraina este "extrem de îngrijorătoare". La ora actuală, sunt peste 360.000 de soldați ruși la sol, dublul numărului de la începutul războiului lansat în urmă cu aproape un an de Vladimir Putin, ceea ce înseamnă că "pentru prima dată, Ucraina nu are avantajul celui mai mare număr de trupe la sol".

În fața acestui scenariu și la un an de la începutul invaziei, Borrell le-a cerut guvernelor europene să nu ezite, să trimită mai multe arme și resurse Kievului, inclusiv tancurile Leopard care "s-au umplut de praf în barăci", pentru că primăvara și vara aceasta vor fi decisive.

"Războiul va fi decis în această primăvară și vară", a avertizat el în timpul unei apariții în plenul Parlamentului European.

Însoțit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Înaltul Reprezentant pentru politica externă și de securitate comună a insistat în fața ședinței plenare a Parlamentului European, în cadrul unei dezbateri privind prima aniversare a războiului, că nu există alternativă decât aceea de a continua să sprijine Ucraina din punct de vedere economic, militar, financiar și diplomatic.

"Îmi place războiul la fel de puțin ca oricăruia dintre voi. Nu am o ardoare războinică, nu-mi place războiul, prefer pacea, dar pentru a ajunge la pace trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina mai mult decât am făcut-o. Pentru a câștiga pacea, trebuie mai întâi să câștigi războiul", a explicat el, insistând că sprijinirea militară a Ucrainei și, în același timp, căutarea păcii nu este contradictorie.

"Trebuie să faci ambele lucruri în același timp. Sprijiniți Ucraina mai mult și faceți mai multe eforturi diplomatice. Și în curând în Adunarea Națiunilor Unite voi avea ocazia să-i cer secretarului general să inițieze, dacă dorește și poate, un proces de mediere, un dialog în care până acum toată lumea a eșuat pentru că toți cei care au vorbit cu (Vladimir) Putin a revenit cu mesajul că el vrea să continue războiul până când își va atinge obiectivele militare", a spus Borrell, calificând mesajul celor care cer încetarea războiului drept "naivitate", deoarece aceasta nu este "o dezbatere între șoimi și porumbei" și "dacă încetăm să sprijinim Ucraina militar, pacea pe care o obținem nu va fi pacea, ci o victorie pentru Rusia, care pentru noi ar fi o amenințare la adresa securității noastre".

Și de aceea susține că cetățenii europeni trebuie să fie convinși că "nu există timp de șovăială", că "războiul are un cost dar că și libertatea îl are", că cea care plătește cel mai mare cost este Ucraina și că, dacă Putin va câștiga războiul – despre care spune că "va fi lung" –, va fi și mai mare.

Din acest motiv, "nu numai că trebuie să continuăm cu ajutorul, ci trebuie să îl mărim", a susținut el, îndemnând "pe toți cei care au tancuri moderne și eficiente, care adună praf în barăci și care nu folosesc la nimic, să i le dea Ucrainei și să i le dea cât mai curând pentru că primăvara și vara aceasta vor fi decisive".

Borrell i-a criticat pe aliați că au pierdut prea mult timp discutând dacă să dea sau nu "celebrele tancuri Leopard" de teama unei escalade, pentru că Rusia a folosit acest timp pentru a continua pregătirea. "Am anunțat că vom da tancuri de luptă și că nu va fi un Al Treilea Război Mondial", a mai spus el, potrivit El Periodico.

NATO accelerează producția de muniție și își întărește apărarea și capacitatea de descurajare 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele membre ale Alianței Nord-Atlantice își accelerează producția de muniții care urmează să fie livrate Ucrainei în lupta ei împotriva invaziei Rusiei. Este nevoie, însă, de o și mai mare viteză de producție, a subliniat Jens Stoltenberg, citat de BBC.

"Miniștrii apărării din statele membre ale NATO s-au reunit pentru a găsi o soluție la această problemă de securitate, care include și accelerarea sprijinului acordat Ucrainei, întărirea apărării și capacității de descurajare a NATO cu forțe, capabilități și depozite de armament adecvate, și protejarea infrastructurii noastre vitale prin întărirea planificării militare și a cooperării cu industria de apărare", a declarat Jens Stoltenberg după o reuniune a aliaților Ucrainei.

Secretarul general al NATO a promis, de asemenea, că Alianța se va concentra și pe susținerea protejării Bosniei, Republicii Moldova și Georgiei de interferențe din partea Rusiei. 

Sursa: RADOR