În cazul unei avarii la Centrala Nucleară Zaporojie ocupată de invadatorii ruși, contaminarea radioactivă va afecta mai întâi partea de sud a Ucrainei, inclusiv Crimeea, apoi se va muta pe teritoriul Turciei, Greciei, Bulgariei, Moldovei și României.

Acest lucru este arătat într-un studiu Ukr Hydromet Center, publicat în Ukrainska Pravda, citat de cotidianul bulgaria 24CHASA

”Rezultatul modelării emisiei condiționate a centralei nucleare începând cu ora 17:33 (Kiev) pe 04.09.2022 și cu o durată de 15 ore arată că masele de aer din 4 septembrie pot transporta emisiile centralei nucleare spre sud peste teritoriul regiunilor Zaporojia și Herson și întregul teritoriu al Crimeei ocupate temporar”, arată studiul.

”După trecerea peste Marea Neagră, masele de aer vor începe să se deplaseze spre vest spre teritoriul Turciei, Greciei, Bulgariei, Moldovei și României. O simulare a mișcării purtătorilor emisiilor din aerul atmosferic de la centrala nucleară a fost efectuată în cazul unei avarii condiționate de radiații în decurs de 72 de ore, pe baza prognozei meteo globale. Oamenii de știință au simulat, de asemenea, ”avarii” similare la centrala nucleară din Ucraina de Sud, Centrala Nucleară Rivne și Centrala Nucleară Hmelnițki.

Se observă că situația radiațiilor în zona de monitorizare a centralei nucleare din 4 august până în 5 septembrie 2022 rămâne stabilă. Rusia, la începutul invaziei, a pus mâna pe centrala nucleară de la Cernobîl, iar pe 4 martie a preluat centrala nucleară Zaporojie, creând riscuri de dezastru prin radiații.

La mijlocul lunii martie, invadatorii au detonat o parte din muniția de pe teritoriul Centralei Nucleare de la Zaporojoe. La 15 iulie, Energoatom din Ucraina a anunțat că rușii instalează sisteme de rachete pe teritoriul centralei nucleare, de unde bombardează zona Nikopol.

La 1 septembrie, o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a sosit la Centrala Nucleară Zaporojie în Energodarul ocupat. A doua zi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a confirmat că, după finalizarea misiunii, doi reprezentanți ai organizației vor rămâne la Centrala Nucleară Zaporojie.

La 5 septembrie, patru dintre cei șase participanți la misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și-au încheiat munca și au părăsit teritoriul Centralei Nucleare de la Zaporojie, doi reprezentanți ai organizației au rămas la stație, relatează Zashtoto.

Pe 5 septembrie, în urma unui incendiu provocat de bombardamentul rusesc al Centralei Nucleare Zaporojie, ultima linie care leagă centrala de sistemul energetic ucrainean a fost întreruptă, a mai amintit Ukrainska Pravda. 

Sursa: RADOR