Chinezii sunt cei mai importanți parteneri comerciali ai insulei, principalul producător global de semiconductori atât de necesari pentru obiectivele tehnologice ale Beijingului.

China a demarat joi cele mai mari manevre militare pe care le-a efectuat vreodată în strâmtoarea Taiwan, un coridor comercial vital, trăgând un semnal de alarmă în lanțurile globale de aprovizionare deja slăbite. Animozitatea exacerbată de vizita la Taipei a președintei Camerei americane, Nancy Pelosi, ascunde o relație economică între Beijing și insulă care nu este doar ombilicală, ci și esențială pentru o planetă din ce în ce mai tehnologică, comentează publicația braziliană O Globo.

China este cel mai important partener comercial al Taipeiului, comerțul bilateral crescând cu 26% anul trecut, la 328,3 miliarde de dolari. Beijingul este, de asemenea, cel mai important partener al Braziliei, dar suma importurilor și exporturilor sino-braziliane în 2021 nu a fost nici măcar jumătate din cea sino-taiwaneză, situându-se la aproximativ 135,4 miliarde de dolari.

Excedentul a favorizat insula autonomă, dar pe care Beijingul o privește ca pe o provincie rebelă: exporturile au depășit importurile cu 172 de miliarde de dolari, potrivit datelor vamale chineze. O parte semnificativă a acestui volum se datorează semiconductorilor, fundamentali pentru producția de echipamente de tehnologie de vârf, fie că sunt telefoane mobile și frigidere inteligente sau avioane de război.

Nu întâmplător sectorul a fost imun la suspendarea importurilor de citrice, ceai și biscuiți taiwanezi și la interzicerea exportului de nisip, care este important pentru construcțiile civile din Taiwan. În semn de respingere a vizitei deputatei din California, măsurile urmăresc să exercite presiuni asupra economiei de la Taipei, dar vizarea semiconductorilor ar echivala – cel puțin deocamdată – ​​cu tragerea de către Beijing a unui glonț în propriul picior.

Taiwanul reprezintă aproximativ 64% din semiconductorii produși la nivel global, potrivit unui sondaj realizat de compania TrendForce. Singură, compania Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) deține mai mult de jumătate din piața globală, segment care ajunge la 92% atunci când vorbim exclusiv despre semiconductorii mai sofisticați, potrivit unui sondaj realizat de Boston Consulting.

Nu este de mirare că sectorul reprezintă aproximativ 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al insulei, recunoscută drept țară suverană de doar 14 națiuni, inclusiv de către Vatican. În prezent, 40% din exporturile taiwaneze sunt semiconductori, care sunt, de asemenea, esențiale pentru planurile guvernamentale ale lui Xi Jinping.

China este responsabilă pentru 60% din cererea globală pentru acest produs, dar nouă din cele zece cipuri de care are nevoie sunt importate sau produse de companii străine pe teritoriul său. Printre aceștia se numără TSMC, companie al cărei site listează o fabrică la Shanghai și alta la Nanjing, care produc echipamente cu tehnologie mai veche.

La semiconductorii de vârf, dependența pe care o au chinezii de taiwanezi este aproape totală. Este, de asemenea, o veche preocupare pentru Beijing, iar ambiția sa de a depăși SUA ca cea mai mare economie din lume și de a prelua întâietatea izolată în cursa tehnologică în așa-numita A Patra Revoluție Industrială.

Guvernul chinez investește miliarde în compania de stat Semiconductor Manufacturing International Corporation (Smic), pentru a-și spori autonomia, parte a programului "Made in China 2025", care a început în 2015. Eforturile au avut succes: luna trecută, s-a aflat despre companie că probabil și-a avansat tehnologia de producție cu două generații.

Nu este clar care este volumul său de producție și ar putea dura ani până când acesta să devină viabilă din punct de vedere comercial, dar înseamnă că Beijingul a avut succes, în ciuda sancțiunilor americane menite să-l oprească. Nouăsprezece dintre cei 20 de producători de cipuri cu cea mai rapidă creștere în ultimul an se aflau în China, potrivit unui sondaj Bloomberg din iunie.

Tensiunile recente sunt pozitive și pentru conturile Smic, ale căror acțiuni au crescut cu 3,3% joi la Hong Kong, după o creștere de 4,1% miercuri. O altă companie, Hua Hong, a crescut cu 5%. Este un semn al convingerii pieței că Beijingul își va majora și mai mult investițiile în domeniu.

Este vorba despre o dispută tehnologică deschisă între cele două puteri, nu prea diferită de testele nucleare sau de rachetele ghidate de precizie din timpul Războiului Rece. Aceasta explică de ce Pelosi a vizitat sediul TSMC în timpul șederii sale la Taipei.

Compania, care are deja o fabrică în SUA și construiește o alta, este presată de ani de zile de Washington să nu mai vândă companiilor chineze precum Huawei. Împotriva aceluiași gigant al telecomunicațiilor americanii poartă o cruciadă planetară în ceea ce privește instalarea infrastructurii pentru rețelele 5G.

În urmă cu o săptămână, americanii au aprobat și un proiect de lege pentru a injecta 280 de miliarde de dolari în cercetare, dezvoltare și producția de semiconductori în țară. Există, totuși, o condiție: companiile beneficiare trebuie să se angajeze să nu-și crească producția de cipuri high-tech în China.Producția de semiconductori din Taiwan este expediată tocmai prin strâmtoarea Taiwan, una dintre cele mai aglomerate rute comerciale de pe planetă. Aproape jumătate din navele de containere ale planetei au trecut pe acolo în primele șapte luni ale anului, potrivit unui sondaj Bloomberg. Este o regiune importantă pentru comerțul cu echipamente electronice și gaze naturale - cea mai în vogă materie-primă de pe planetă de la izbucnirea invaziei ruse din Ucraina, pe 24 februarie.

Temerile conform cărora manevrele militare chineze ar priva Taiwanul de spațiul său aerian și maritim nu au fost confirmate, potrivit monitorizării prin satelit, dar demonstrează că Beijingul are capacitatea de a face acest lucru în viitor. De asemenea, ar afecta drastic fluxurile comerciale japoneze și sud-coreene, a declarat pentru AFP Nick Marro, analist la Economist Intelligence Unit.

Sursa: RADOR