Germania, aflată deja în stare de alertă din cauza tăierii aprovizionării cu gaze implementată de Gazprom, se pregătește pentru posibilitatea ca în iulie Rusia să oprească complet fluxurile, scrie Il Fatto Quotidiano.

Între 11 și 21 iulie, gazoductul Nord Stream va fi oprit ca de obicei pentru lucrări de întreținere și Germania se teme că anul acesta operațiunea va fi folosită de Kremlin ca un  alibi pentru a șantaja Europa pe aprovizionarea cu energie.

În dezbatererile interne nu se exclude posibilitatea ca această situație să ducă la raționalizarea apei calde de uz menajer, inclusiv a dușurilor. Dacă ministrul economiei, ecologistul Robert Habeck, a sugerat cu câteva zile în urmă ca nemții să stea mai puțin timp sub duș, senatorul Jens Kerstan, și el membru al Verzilor, a explicat că în cazul unei „carențe grave de gaz, apa caldă ar putea curge numai în anumite momente ale zilei”.

La rândul său, președintele Agenției Federale pentru Rețelele Germane de Gaze, Klaus Mueller, a îndemnat proprietarii de case să-și verifice și să ajusteze cazanele și caloriferele pe gaz pentru  maximizarea eficienței. Deocamdată, toți cetățenii sunt invitați să evite orice risipă. „Întreținerea poate reduce consumul de gaz cu 10% -15%”, a declarat Mueller pentru Funke Mediengruppe.

Este necesar să profităm de cele 12 săptămâni dinaintea sosirii vremii reci pentru a ne pregăti: familiile, a spus el, ar trebui să înceapă să discute „dacă temperatura din fiecare cameră ar trebui reglată la temperatura ei obișnuită de iarnă, sau dacă unele camere pot fi puțin mai reci”.

În orice caz, a spus el, „Pot să promit că vom face tot posibilul pentru a evita ca familiile să rămână fără gaz”.

Între timp, ministrul și vicecancelarul Habeck, într-un interviu acordat publicației Welt am Sonntag, a anticipat că primele două terminale de regazeificare a gazului GNL importat din alte țări decât Rusia vor intra în funcțiune la sfârșitul anului, sau la începutul următorului. Guvernul german a închiriat patru terminale plutitoare.

„Două nave sunt deja disponibile anul acesta și vor fi desfășurate la Wilhelmshaven și Brunsbüttel în cursul acestui an”, a spus el. Germania se îndepărtează de gazul rusesc „într-un ritm nemaivăzut până acum”.

Sursa: RADOR