Autoritățile turce au emis miercuri mandate de arestare pentru 47 de jurnaliști de la Zaman, după ce luni luaseră o măsură similară în cazul a 42 de ziariști.Guvernul susține că aceștia ar putea avea informații despre cei din spatele puciului eșuat.

Mandatele de arestare au fost emise pentru 47 de jurnaliști care au lucrat la cotidianul Zaman, cunoscut pentru legături puternice cu mișcarea gulenistă, motiv pentru care a fost preluat recent de guvern.

Un oficial turc a declarat că mandatele emise nu au legătură cu ceea ce au scris jurnaliștii sau editorialiștii, ci este posibil ca ei să dețină informații despre mișcarea Gulen, care ar fi folositoare în cadrul anchetei privind implicarea clericului musulman autoexilat în SUA în puciul eșuat din 15 iulie, scrie Middle East Eye.

Oficialul a adăugat că sunt vizate persoane care au făcut parte din conducerea Zaman, precum și jurnaliști și editorialiști.

Miercuri dimineața, poliția turcă a efectuat o percheziție de circa două ore la locuința din Istanbul a ziaristului Sahin Alpay. Ulterior, acesta a fost reținut, conform agenției Dogan.

Printre persoanele căutate de justiție se află un fost redactor șef al Zaman, Abdulhamit Bilici, doi foști redactori șefi ai Today's Zaman, Bulent Kenes și Sevgi Akarcesme, precum și Farouk Akkan, fost director general al agenției de presă Cihan, care ține și ea de grupul de presă Zaman.

Abdullah Bozkurt, care a condus subredacția din Ankara a Today's Zaman, a declarat pentru Middle East Eye că arestările au legătură cu cenzura asupra presei și nu au "nimic de-a face cu lovitura de stat sau cu lupta împotriva terorismului”.

Bozkurt, care a părăsit marți Turcia după ce a primit amenințări cu moartea, a precizat că era apropiat de mulți dintre cei vizați și mulți erau jurnaliști tineri care scriau pe domeniile poliție, justiție, apărare.

 

"Au fost concediați fără a primi plăți compensatorii după confiscarea ilegală de către guvern a grupurilor mass-media unde lucrau. Acum, ei sunt închiși doar pentru faptul că și-au făcut meseria”,

a declarat Bozkurt.

Federația Europeană a Jurnaliștilor (IFJ/EFJ) a atras atenția asupra deteriorării stării democrației din Turcia. 

IFJ precizează că Zehra Dogan, pictoriță și editor la agenția JINHA, a fost arestată, pe 22 iulie, în Mardin, sud-estul țării, fiind acuzată că este "membră a organizației teroriste PKK".  

După lovitura de stat eșuată, autoritățile turce au suspendat, reținut sau investigat peste 60.000 de militari, polițiști, judecători, profesori și funcționari publici.

Epurarea dictată de președintele Recep Erdogan vizează în special persoanele care au legătură cu fostul său apropiat Fehtullah Gulen.

Legătură transparentă

În martie, Zaman a fost acuzat de legături cu "organizația teroristă” a clericului, iar Feza Media Group, care include Zaman, Today’s Zaman și agenția de presă Cihan, a trecut sub tutela Guvernului de la Ankara.

Mulți jurnaliști au fost concediați atunci , iar Zaman s-a aliniat liniei oficiale, ceea ce a dus la prăbușirea tirajului. Înainte de preluarea de către stat, Zaman era cel mai vândut ziar din Turcia. 

Legătura cotidianului Zaman cu mișcarea gulenistă a fost una transparentă, clericul, altădată un aliat al președintelui turc, publicând în mod regulat comentarii în paginile sale.

Marți, Fethullah Gulen a cerut SUA, prin intermediul unui articol publicat de New York Times, să nu-l extrădeze în Turcia, așa cum doresc autoritățile de la Ankara.

"De-a lungul vieții mele, am denunțat public și în privat intervențiile militare în politica internă", a scris el.

"Tentația de a da domnului Erdogan tot ceea ce vrea este de înțeles. Dar Statele Unite trebuie să reziste", a mai scris Gulen.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat, miercuri, că are "așteptări mari” privind extrădarea lui Gulen.

La cererea oficială a Turciei, Washingtonul a răspuns că are nevoie de dovezi privind implicarea clericului în tentativa de lovitură de stat.