Organizate într-un context geopolitic fără precedent, alegerile legislative de marți, 11 martie, s-au încheiat cu un declin pentru partidele din coaliția de la guvernare, în favoarea partidului Demokraatit și a naționaliștilor din Naleraq.

Un rezultat pe care nimeni nu părea să-l fi anticipat, scrie „Le Monde” (Franța). Nici măcar Jens Frederik Nielsen, liderul partidului de centru-dreapta Democraatit și probabil următorul prim-ministru al Groenlandei, al cărui partid a câștigat alegerile parlamentare desfășurate pe insula cu 56.500 de locuitori. Cu 29,9% din voturi, față de 9,1% la ultimele alegeri din 2021, partidul său, care se pretinde a fi social-liberal, a înregistrat cel mai bun punctaj de la înființarea sa în 2002, fiind pe primul loc, înaintea partidului naționalist Naleraq, care a făcut un progres, cu 24,5% din voturi față de 12% în urmă cu patru ani. 

Votul a fost prezentat ca fiind crucial pentru viitorul teritoriului, râvnit de președintele american Donald Trump, care a reafirmat în fața Congresului pe 4 martie că Statele Unite vor obține Groenlanda „într-un fel sau altul”.

Pentru partidul ecologist de stânga Inuit Ataqatigiit („Comunitatea Populară”), al cărui lider, Mute Bourup Egede, conduce guvernul din 2021, înfrângerea este una amară: deși a obținut 36,6% din voturi la ultimele alegeri, acum a primit doar 21,4% din voturi și a ajuns pe locul al treilea. Pe locul patru, partenerul său de coaliție, partidul social-democrat Siumut, și-a redus scorul la jumătate și a obținut doar 14,7% din voturi.

Nielsen, în vârstă de 33 de ani, fost ministru al Muncii și al Resurselor Minerale între 2020 și 2021, a declarat că este gata să negocieze cu toate celelalte părți, subliniind contextul geopolitic: „Se întâmplă o mulțime de lucruri importante la nivel global și este, de asemenea, important să vorbim cu o singură voce. O voce comună”.

În timp ce Demokraatit, la fel ca cinci dintre partidele care candidează la alegeri, vizează independența teritoriului autonom danez, pentru Nielsen aceasta nu este una dintre prioritățile sale pe termen scurt: „Când vine vorba de crearea unui stat, trebuie mai întâi să construim bazele. Nu vom construi casa începând de la horn”, a remarcat Nielsen.

„Pentru noi, cel mai important este să asigurăm o economie durabilă înainte de a vorbi despre independență”, a adăugat el, anunțând că va face din acesta punctul de plecare al discuțiilor în vederea formării unui guvern.

O „abordare calmă” a Washingtonului

O coaliție cu Naleraq este, așadar, probabil complicată: partidul naționalist a făcut campanie pentru activarea paragrafului 21 din legea autonomiei din 2009, ceea ce ar însemna deschiderea negocierilor pentru un divorț cu Copenhaga. În ceea ce privește relațiile cu Statele Unite, Demokraatit pledează pentru o „abordare liniștită”, în timp ce Naleraq vede oportunități într-o cooperare mai strânsă cu americanii, chiar dacă liderul său, Pele Broberg, a declarat în ajunul alegerilor că nu se poate avea încredere în Donald Trump.

„Internațional”

Președintele SUA a postat luni seară pe rețeaua sa, Truth Social, un mesaj pe care mulți de pe insulă l-au considerat o încercare de imixtiune în alegeri. El a promis că „va continua să asigure securitatea” insulei, așa cum „au făcut Statele Unite de la cel de-al Doilea Război Mondial” și că „va investi miliarde de dolari pentru a crea noi locuri de muncă și a-i îmbogăți pe groenlandezi”.

Într-un raport publicat pe 28 februarie, serviciul danez de informații (PET) a avertizat cu privire la încercările țărilor străine de a influența alegerile din Groenlanda. Raportul a citat Rusia, dar și Statele Unite, cu privire la „diseminarea de informații false, în special din partea politicienilor, liderilor de opinie și influencerilor americani”.

Votul a avut loc marți la Nuuk într-o atmosferă de sărbătoare, sub un soare strălucitor. Imediat ce s-a deschis Godthabhallen, sala de sport a echipei groenlandeze de handbal, care găzduiește singura secție de votare a capitalei, s-a format o coadă lungă în stradă. Rata de participare a fost de 70,9% (față de 65,9% în 2021).

Potrivit unui sondaj realizat la începutul lunii martie și publicat de ziarul local Sermitsiaq, sănătatea, educația și protecția socială au fost principalele preocupări ale alegătorilor. Marți, ei au pedepsit actuala coaliție guvernamentală, acuzată că nu a făcut suficient pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor publice.

Sursa: Rador Radio România