Imaginile au stârnit indignare și furie față de ipocrizia sistemului.

În Iran, în timp ce poliția moravurilor a reînceput să patruleze pe străzi pentru a pedepsi femeile care nu poartă corect vălul, viața sexuală a oficialilor și a mullahilor este expusă public datorită unei scurgeri de informații care jenează autoritățile iraniene și alimentează furia celor care suferă din cauza regimului, scrie Il Fatto Quotidiano.

Primul caz îl are ca protagonist pe Reza Tsaghati, un membru al Ministerului Culturii și Orientării Islamice responsabil cu respectarea valorilor islamice care ținea întruniri în care se vorbea despre importanța ''hijabului și a castității''.

În urmă cu câteva zile, Radio Gilan, un canal Telegram aparținând opoziției, a publicat un video în care oficialul apare făcând sex cu un alt bărbat. Filmulețul a fost redistribuit de mii de oameni, iar Tsaghati a fost suspendat din funcție de către propriul său departament, care i-a acuzat pe cei care au lansat videoclipul că vor ''să șubrezească frontul cultural al Revoluției Islamice''.

Cazul, adaugă cei de la minister, se află în mâinile autorităților judiciare și se suspectează  'că ”responsabilul cu orientarea islamică ar fi făcut un pas greșit''.

Întâmplător, cu doar câteva zile înainte, izbucnise un scandal identic, în care eroul principal era un mullah din același birou, Mehdi Haghshenas, un personaj cunoscut de mulți pentru că a prezidat condamnarea lui Vida Movahed, unul dintre primii activiști care au protestat în 2017 împotriva vălului obligatoriu.

Cazul lui Mehdi a fost tratat cu mai multă discreție de către autorități, care au încercat să-l facă să treacă neobservat, evitând să dea declarații. Însă societatea iraniană este cuprinsă de un val de furie împotriva unui regim care are unele dintre cele mai drastice legi din lume împotriva homosexualității și care, în cazul manifestărilor ''mai explicite'', ia în calcul chiar aplicarea pedepsei capitale.

''Aceste cazuri trebuie să servească pentru a denunța ipocrizia sistemului, care reprimă orice libertate și își impune cu forța presupusa moralitate, și pentru a face un pas înainte în privința drepturilor LGBT+ în Iran'', a declarat pentru publicația italiană La Repubblica un activist iranian care trăiește în Europa.

În timp ce strânsoarea autoritară a regimului continuă să-și arate fața cea mai dură, să ne amintim de cazul lui Mahsa Amini din septembrie 2022.

În ultimii ani, societatea iraniană s-a mobilizat într-o serie de proteste fără precedent, devenind protagonista unei cereri tot mai mari de democratizare, care nu găsește niciun semn de deschidere din partea autorităților.

Sursa: RADOR