La zece luni după decesul kurdei iraniene Mahsa Amini, poliția iraniană anunță noi controale.

Poliția iraniană a anunțat duminică că a restabilit patrulele pentru a sancționa femeile, din ce în ce mai numeroase, care nu poartă văl în locurile publice, la zece luni după moartea Mahsei Amini, scrie Le Temps.

"Începând de astăzi, poliția, prin patrule cu mașina și pe jos, va avertiza și sancționa persoanele care, din păcate, nu respectă ordinele și continuă să nu respecte codul vestimenar", a avertizat purtătorul de cuvânt al poliției, Saïd Montazeralmahdi, citat de agenția Tasnim.

Polițiștii arestează femeile fără văl 

Acest anunț vine la zece luni după decesul, pe 16 septembrie 2022, al kurdei iraniene de 22 de ani Mahsa Amini, arestată de poliția moravurilor, care îi reproșa că a încălcat codul vestimentar al Republici Islamice care impune femeilor purtarea vălului în public.

În ultimele zile, fotografii și videouri, a căror autenticitate nu a putut fi verificată independent de AFP, au fost postate pe rețelele sociale , arătând polițiste în ceador admonestând și arestând femei care nu purtau văl.

O mare mișcare de contestare

Decesul Mahsei Amini declanșase o mare mișcare de protest cu manifestații în mai multe orașe în octombrie și noiembrie, înainte de a slăbi. Mai multe sute de persoane, printre care membri ai forțelor de ordine, au fost ucise și mii arestate. Șapte bărbați au fost executați pentru implicarea lor în această mișcare.

Acuzată de manifestanți, poliția moravurilor dispăruse în mare măsură de pe străzi în ultimele luni. Și femeile care ieșeau cu capul descoperit erau din ce în ce mai numeroase, în special la Teheran și în orașele mari.

Sursa: RADOR