Un rar consens s-a format în Israel pentru a denunța mandatele de arestare împotriva lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, precum și, mai larg, legitimitatea organismului juridic internațional, scrie „Le Point” (Franța).

Imediat ce Curtea Penală Internațională (CPI) a anunțat că a emis mandate de arestare împotriva lui Benyamin Netanyahu și Yoav Gallant, clasa politică israeliană s-a unit, nu numai împotriva deciziei CPI, ci și împotriva organismului juridic internațional.

Miniștrii coaliției de dreapta și de extremă dreapta au urmat exemplul lui Netanyahu, reluând argumentele sale: „Decizia antisemită a Curții Penale Internaționale echivalează cu un proces modern Dreyfus – și se va încheia în același mod”, a afirmat prim-ministrul israelian.

Opinie împărtășită de Israel Katz, acum ministru al apărării, care a descris decizia drept „o rușine morală în întregime acoperită de antisemitism”. În ceea ce privește CPI, el a descris-o drept un „corp ostil, ipocrit și ilegitim”. El a adăugat că „oricine crede că ne poate descuraja să realizăm toate obiectivele războiului va găsi în fața lui o țară puternică, care va acționa cu forță în toate domeniile, împotriva tuturor amenințărilor”.

Yoav Gallant, ministrul apărării recent demis și unul dintre cei doi acuzați, vede și el decizia CPI ca pe o încercare de a împiedica dreptul Israelului de a se apăra: „Decizia scandaloasă a CPI va rămâne în zona infamiei – ea pune statul Israel și brutala organizația teroristă Hamas în aceeași ecuație [a fost emis și un mandat împotriva lui Mohammed Deïf, liderul aripii armate a Hamas eliminat de Israel, n. red.]... recompensează uciderea, violul și răpirea copiilor, femeilor și bărbaților israelieni... Statul Israel nu va fi descurajat: vremea în care națiunea Israelului nu se putea apăra a trecut demult...”

Tema antisemitismului a fost subliniată și de ministrul de finanțe, Bezalel Smotrich, care a declarat că decizia instanței „este o măsură denaturată, deconectată de realitate, care reflectă antisemitismul și ura față de Israel”.

Lor li s-au alăturat ministrul justiției, Yariv Levin, conform căruia decizia CPI este „demnă de dispreț și antisemită" și Itamar Ben Gvir, ministrul securității naționale, care reflectă antisemitismul și ura față de Israel”.

Lor li s-au alăturat ministrul justiției, Yariv Levin, pentru care decizia CPI este „demnă de dispreț și antisemită” și Itamar Ben Gvir, ministrul securității naționale, potrivit căruia „Curtea Penală Internațională de la Haga demonstrează încă o dată că este antisemită până la capăt”. Acesta din urmă nu a pierdut ocazia de a exploata situația pe lângă baza sa politică, formată din coloniști și ideologi mesianici, afirmând că „răspunsul la mandatele de arestare este instituirea suveranității asupra tuturor teritoriilor din Iudeea și Samaria”.

Opoziția față de Netanyahu este la unison cu coaliția împotriva deciziei CPI

În armonie aproape perfectă cu coaliția este și opoziția condusă de Yaïr Lapid: „Condamn decizia curții de la Haga, Israelul își apără viața împotriva organizațiilor teroriste care ne-au atacat, aiasinat și violat cetățenii, iar aceste mandate de arestare sunt o recompensă. pentru terorism”.

Același lucru este valabil și pentru Benny Gantz, o figură de centru, care vede în decizia CPI o „orbire morală și o pată rușinoasă de proporții istorice care nu va fi uitată niciodată”.

Mai surprinzătoare poate, e prima reacție a liderului celui mai de stânga al clasei politice, în afară de partidele arabe, Yaïr Golan, care a denunțat și el o „decizie rușinoasă”, reafirmând totodată dreptul Israelului de a se apăra. El a publicat apoi o a doua declarație, care vizează guvernul Netanyahu: „Decizia CPI este un eșec istoric pentru Netanyahu și guvernul său... Este un guvern care emite declarații extreme și teribile care furnizează muniție BDS [Boicot, Dezinvestiții și Sancțiuni, n. red.] și celor care urăsc Israelul din întreaga lume […]. Netanyahu, care fuge de o comisie de anchetă de stat doar din cauza intereselor politice înguste și a lașității personale, a precipitat, de fapt, această decizie periculoasă”.

Isaac Herzog: „Este o zi neagră pentru justiție”

Pentru Noa Landau, redactor-șef adjunct la „Haaretz”, un cotidian israelian de stânga, „Netanyahu intenționează să transforme mandatele internaționale de arestare emise împotriva sa într-un vot mondial de cenzură față de dreptul internațional și instituțiile sale”.

O strategie care nu ar trebui să necesite prea mult efort din moment ce repunerea în discuție a instituțiilor internaționale a fost deja menționată, în special de Avigdor Liberman, liderul partidului de dreapta Israel Beitenou, opus lui Netanyahu, care a denunțat „standardele duble și ipocrizia comunității internațional și a instituțiilor ONU”, și chiar de însuși președintele Israelului, Isaac Herzog, care a declarat: „Este o zi neagră pentru justiție. O zi neagră pentru umanitate. Luată cu rea-credință, decizia scandaloasă a CPI a făcut ca justiția universală să fie de râsul tuturor”.

O respingere categorică a CPI și a deciziei acesteia și un refuz de a se angaja în orice discuție asupra conținutului acuzațiilor și anume foametea folosită ca metodă de război în Gaza și, printre altele, crime împotriva umanității de ucidere și persecuție.

Sursa: Rador Radio România