Preoți catolici germani au organizat duminică și luni peste 100 de slujbe de binecuvântare a cuplurilor de același sex, deși Vaticanul a interzis aprobarea acestora. Președintele Comitetului central al catolicilor germani și-a exprimat îndoielile.

Inițiativa de o asemenea amploare fără precedent până acum a fost organizată de preoți și de credincioși catolici din Germania în semn de opoziție față de interdicția Vaticanului de a binecuvânta cuplurile de același sex. Potrivit inițiatorilor, 110 de slujbe de binecuvântare au avut loc duminică și luni în Germania, parte a campaniei ”Dragostea învinge”.

Aceste slujbe sunt un semn vizibil al unei biserici ”care nu se îndepărtează de oameni, ci are o grijă plină de iubire pentru cei care, în credință și dragoste, dau o mărturie a iubirii pe care Dumnezeu a revelat-o oamenilor”, spun inițiatorii acțiunii - preoți catolici din toată Germania, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Congregația pentru Doctrina Credinței  - organismul Vaticanului însărcinat cu apărarea doctrinei catolice - a reafirmat în martie interzicerea binecuvântării cuplurilor de același sex, precizând că Biserica nu are autoritatea de a face acest lucru și că un astfel de act este contrar voinței divine. Scrisoarea a provocat o reacție puternică în Germania.

Președintele Conferinței Episcopale Germane, Georg Bätzing, care a criticat în mod deosebit scrisoarea Congregației pentru Doctrina Credinței, s-a distanțat totuși de acțiune.

Nici președintele Comitetului Central al Catolicilor Germani, Thomas Sternberg, nu a fost de acord cu acțiunea la care au luat parte biserici din Berlin, Frankfurt, Köln, Aachen, și chiar din München și Würzburg din Bavaria, un land mult mai conservator în comparație cu altele.

Pastorul Bernd Mönkebüscher de la Arhidioceza din Paderborn, unul dintre inițiatori, a declarat - potrivit postului public de radio Deutschlandfunk - că nu a auzit niciun argument convingător pentru a interzice binecuvântările: "Când oamenii cer binecuvântare pentru dragostea și relația lor, cine sunt eu să spun, în calitate de (reprezentant) al bisericii ... acesta e un păcat”.

În martie, Biserica Catolică și-a afirmat politica de primire a homosexualilor în biserică, dar a afirmat că preoții ”nu pot binecuvânta păcatul”. Poziția Vaticanului i-a deranjat pe catolicii germani dornici să vadă o abordare mai progresivă a Bisericii Catolice în privința parteneriatelor între persoane de același sex. Peste 230 de profesori de teologie din Germania, Austria, Elveția și Olanda s-au distanțat de poziția Vaticanului privind relațiile între persoane de același sex.