În pofida reacțiilor internaționale, Netanyahu își menține intenția de a ataca orașul Rafah
Președintele american a discutat cu prim-ministrul israelian despre această chestiune, dar nici măcar sfatul singurei țări care susține Israelul nu a putut să-l descurajeze pe Netanyahu, notează Jornal Economico.
Negociatorii care lucrează la un acord-cadru în etape pentru a garanta eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza au făcut "progrese reale" în ultimele săptămâni, a declarat un înalt funcționar al administrației Biden, citat de presa israeliană.
Acordul de eliberare a ostaticilor a fost principalul punct al unui apel telefonic de 45 de minute între președintele Joe Biden și primul-ministru Benjamin Netanyahu, de duminică. Deși mai erau câteva lacune "semnificative" de completat înainte ca un acord să fie posibil, acesta "este parctic" atins, a declarat aceeași sursă, notează publicația portugheză.
În apelul telefonic, Biden a subliniat faptul că Statele Unite nu susțin o operațiune militară israeliană în Rafah, ultimul bastion al Hamasului în Gaza, fără un plan de garantare a siguranței civililor. Aproximativ 1,3 milioane de oameni se adăpostesc în cel mai sudic oraș din Gaza.
Dar, potrivit presei israeliene, pregătirile militare sunt în desfășurare și nimic nu pare să oprească voința guvernului de a merge mai departe. Evident, spun analiștii, amploarea atacului va avea un impact direct asupra procesului de negociere – aceleași surse afirmând că, dacă viața civililor nu va fi protejată, acordul nu va mai fi posibil.
Joe Biden i-a spus prim-ministrului Benjamin Netanyahu că Israelul nu trebuie să continue o operațiune militară în orașul dens populat de graniță Rafah. Apelul telefonic a durat aproximativ 45 de minute și a fost prima discuție între cei doi din momentul în care președintele Statelor Unite a declarat că răspunsul Israelului în Gaza a fost "exagerat".
Anunțul referitor la convorbire vine în momentul în care autoritățile egiptene au declarat că țara lor a amenințat că va suspenda tratatul de pace cu Israelul dacă va trimite trupe la Rafah, unde Cairo se teme că luptele ar putea forța închiderea principalei rute de livrare a ajutoarelor din teritoriul asediat.
Amenințarea de a suspenda Acordurile de la Camp David, piatra de temelie a stabilității regionale de aproximativ o jumătate de secol, a survenit după ce Netanyahu a declarat că trimiterea de trupe la Rafah este necesară pentru a câștiga războiul împotriva Hamas.
Mai bine de jumătate din populația Gazei de 2,3 milioane de locuitori a fugit la Rafah pentru a scăpa de luptele din alte zone. Înghesuiți la propriu în mari tabere și adăposturi administrate de Națiunile Unite în apropierea graniței, palestinienii s-au dus acolo la ordinul trupelor israeliene, care i-au împins pe locuitorii Gazei din ce în ce mai la sud, pe măsură ce distrugeau enclava din nord.
Egiptul se teme de un flux în masă de sute de mii de refugiați palestinieni cărora s-ar putea să nu li se permită niciodată să se întoarcă în enclavă – la urma urmei, planul care pare să fi fost întotdeauna în mintea celor mai extremiste partide, cel puțin, care fac parte din cabinetul de criză creat după 7 octombrie.
Netanyahu insistă asupra faptului că operațiunea de la Rafah va continua, dar speră să deschidă un pasaj sigur pentru populația civilă "pentru ca ea să poată pleca".
Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre "eforturile permanente de a asigura eliberarea tuturor ostaticilor rămași în mâinile Hamasului", împreună cu creșterea "eficacității și consistenței" ajutorului umanitar destinat civililor din Gaza.
La fel ca Statele Unite, o parte a comunității internaționale a avertizat Israelul cu privire la pericolele inițiativei de la Rafah – dar nimic nu a reușit încă să oprească voința guvernului israelian.
Sursa: RADOR RADIO ROMANIA
de Jay 13 Feb 2024 16:09