Știri din capitalele Europei, adunate de reporterii EURACTIV.

PRAGA

Weber vs Orban: Este OK să critici Uniunea Europeană, dar atacul asupra șefului Comisiei, Jean Claude Juncker, este inacceptabil, susține candidatul cap de listă al popularilor europeni, Manfred Weber. „Când un partid membru al PPE îl atacă pe președintele Comisiei numit de PPE este prea mult”, a declarat Weber într-un interviu acordat biroului din Cehia al EURACTIV. Întrebat dacă PPE discută posibilitatea excluderii Fidesz, Weber a spus că este o discuție în interiorul formațiunii. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

Aliați cu Macron: Intrarea partidului lui Emmanuel Macron în Parlamentul European va întări zona de centru a spectrului politic, consideră Manfred Weber, care spune că En Marche este o formațiune puternic pro-europeană și va fi, astfel, un partener al popularilor. „Întotdeauna suntem gata și deschiși la cooperare cu toate mișcările pro-europene care ne împărtășesc valorile”, a spus șeful grupului PPE din Parlamentul European.

BRUXELLES

Afară cu Orbán: Două partide de centru-dreapta din Belgia, creștin-democrații flamanzi (CD&V) și umanist-democrații valoni (cdH), și popularii din Luxemburg (CSV) au trimis o scrisoare comună șefului PPE Joseph Daul în care solicită excluderea lui Viktor Orbán și a partidului de guvernare din Ungaria, Fidesz. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

PARIS

Taxa pentru companiile digitale: Ministrul francez de finanțe a spus că nu se va ajunge la un acord la nivelul UE privind taxarea marilor companii din domeniul tehnologiei cu ocazia unei întruniri a Consiliului din 12 martie. Dar Le Maire nu își pierde încrederea. El consideră că poate ajunge la o înțelegere la nivelul OCDE după discuții cu omologii săi din Irlanda și SUA.

Cât de scump va fi un hard Brexit? Un Brexit fără acord ar costa circa 7% din PIB al Marii Britanii, potrivit unei surse din diplomația franceză. Dar aceeași sursă spune că slăbirea unui patrtener strategic ar avea un efect negativ mult mai mare. (Aline Robert, EURACTIV.fr)

LONDRA

Crește migrația: Numărul persoanelor din afara UE care s-au stabilit în Marea Britanie a atins maximul ultimilor 15 ani. O analiză a Departamentului de Interne arată că în perioada de 12 luni încheiată în septembrie 2018, în Marea Britanie au venit cu 261.000 de cetățeni non-UE decât au plecat. Ministrul imigrării Caroline Nokes spune că Regatul Unit este „dedicat migrației controlate și sustenabile”. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

NICOSIA

Cantități imense de gaze: Rezultatele explorărilor dintr-o secțiune a zonei economice excluzive sunt pozitive, potrivit unui anunț al guvernului cipriot și al companiei americane ExxonMobil. Cipru estimează rezerve de 142-227 miliarde metri cubi, una dintre cele mai mari descoperiri de gaze din ultimii trei ani.

Rușii abandonează băncile cipriote: Fluxurile de capital dinspre Cipru spre Rusia sunt în creștere. Potrivit datelor băncii centrale, în ultimii doi ani depozitele din Rusia au scăzut constant, iar presa locală scrie că această tendință ar putea fi legată de eforturile UE de reducere a spălării banilor. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

MADRID

Socialiștii conduc în sondaje: Partidul premierului Pedro Sanchez (PSOE) ar urma să câștige alegerile generale din 28 aprilie, potrivit unui sondaj al Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS). Socialiștii sunt creditați cu 33,3% din intențiile de vot, în timp ce popularii de centru-dreapta ar obține 16,7%. Liberalii din Ciudadanos (ALDE) au scăzut la 15,3% din intențiile de vot, de la 17,7% în ianuarie. În urma lor vine formațiunea de stânga Podemos, cu 14,5%, apoi Vox, de extremă dreapta (5,9%). (EuroEFE.EA.es)

BERLIN

Glonț în picior: După o vizită la Washington, ministrul socialist al muncii Hubertus Heil (SPD) încă vede șanse ca Donald Trump să nu impună taxe pentru importurile de mașini din UE. „Ambele părți și-ar trage un glonț în picior dacă discuțiile duc la soluții extreme”, a spus el, adăugând că firmele germane generează peste 700.000 de locuri de muncă în SUA, inclusiv 120.000 în industria auto.

Alegerile europene și Brexit: Manfred Weber (CSU) a avertizat asupra consecințelor nefavrabile ale unei prezențe scăzute la alegerile europene din mai. „Referendumul privind Brexit a arătat ce înseamnă o prezență redusă, în special în rândul tinerilor - apoi ei s-au plâns de rezultate”, a spus Weber pentru Nürnberger Nachrichten.

ROMA

Dragoste și trădare: Ca membru al Mișcării 5 Stele, deputatul Giulia Sarti ar fi trebuit să-și doneze o parte din salariu pentru un fond al partidului pentru finanțarea companiilor de micro-finanțare. Însă Sarti nu a făcut aceste donații, susținând că fostul ei prieten i-a furat banii și a deschis și un proces împotriva acestuia, dar procurorul i-a respins acțiunea și Giulia Sarti a fost nevoită să părăsească partidul și poziția de președinte al Comisiei parlamentare de justiție. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA

Noi sondaje: Noua Democrație (PPE) conduce în două noi sondaje în fața partidului Syriza de guvernământ, în timp ce partidul de extremă dreapta Zori Aurii ar ieși pe locul trei (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr).

BUCUREȘTI

La egalitate: PSD (S&D) și PNL (PPE) ar obține aproximativ același număr de voturi (22,7% și, respectiv, 22,6%) dacă alegerile europene ar avea loc săptămâna viitoare, potrivit unui sondaj IMAS. Alianța 2020 USR-PLUS ar ieși pe locul trei cu 17,9%, în timp ce PRO Romania ar lua 13,4% din voturi, iar ALDE 12,5%. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

LJUBLJANA

Finanțarea partidelor: Partidul Democrat (PPE) vrea o anchetă parlamentară asupra finanțărilor primite de partidul fostului premier Miro Cerar (ALDE), precum și de social-democrați (S&D), după demisia ministrului mediului, care ar fi transferat 130.000 de euro în vistieria partidului. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Referendum pentru euro: Toate partidele parlamentare au acceptat un plan de pregătire a adoptării euro peste patru ani, dacă anumite reforme cheie sunt implementate. Dar partidul de extremă dreapta Most se opune, spunând că cetățenii sunt împotrivă. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)