Militari belaruși au început să fie pregătiți în Rusia pentru utilizarea de arme nucleare "tactice", au precizat Moscova și Minskul, după ce recent Kremlinul a anunțat trimiterea acestui timp de armament în Belarus.

"Un sistem de rachete operațional tactic Iskander-M a fost livrat forțelor armate belaruse. El permite să se folosească rachete obișnuite, dar și nucleare", a arătat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, citat de La Libre Belgique.

"Din 3 aprilie, personal belarus este pregătit pentru utilizarea lui (...) într-un centru de antrenament rusesc", a adăugat el la o reuniune."Personalul acestor unități va studia în detaliu chesiuni privind conținutul și utilizarea muniției nucleare tactice", a arătat într-un comunicat Ministerul belarus al apărării.

"Militarii belaruși vor urma un ciclu de pregătire complet într-un centru de antrenament al forțelor armate ruse", a arătat Ministerul, fără a preciza cât timp urmează să dureze această pregătire.

Pe 25 martie, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că Moscova va plasa arme nucleare tactice în Belarus, aliatul său în conflictul din Ucraina, provocând îngrijorare la Kiev și în Occident.

Potrivit dlui Putin, 10 avioane au fost deja echipate în Belarus pentru utilizarea de asemenea arme nucleare tactice și un depozit special va fi terminat până pe 1 iulie.

Armamentele nucleare numite "tactice" pot provoca pagube imense, dar raza lor de acțiune este mai limitată decât cea a armelor nucleare "strategice".

Săptămâna trecută, președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, s-a declarat gata să primească arme nucleare "strategice" rusești pe teritoriul său, în plus față de armele "tactice".

Oficiali ruși au emis de mai multe ori amenințări abia voalate că se vor folosi de arma nucleară în Ucraina în caz de escaladare semnificativă a conflictului.

Sursa: RADOR